Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mizerná druhá půle? Neumím si to vysvětlit, kroutil hlavou Dovalil

Sport

  21:05
PRAHA - Vodu, které se napil pár vteřin po zápase, si Jakub Dovalil nechal v puse a pak ji vyplivl na trávník. Jako by chtěl hřiště v Edenu potrestat, že ho tolik zklamalo.

POKYNY. Trenér české fotbalové reprezentace U-21 Jakub Dovalil. foto:  Michal Šula, MAFRA

Vedení 1:0 nad Dánskem se ve druhém poločase vytratilo a fotbalové Česko premiéru evropského šampionátu do 21 let prohrálo. „Bylo to jako den a noc. Nechápu to,“ řekl trenér fotbalových mladíků.

Nejhorší možný scénář se naplnil. Jedenadvacítka napodobila seniorskou reprezentaci, která stejným způsobem zkrachovala v pátek na Islandu.

Skvělý úvod na kýženou výhru nestačil. Češi na úvod Eura padli s Dánskem

Trenére, co se s týmem stalo?
První půle byla velmi dobrá a je škoda, že jsme neproměnili velkou šanci na dva nula. O přestávce jsme se připravovali, že musíme být pořád aktivní, že musíme hrát nahoře, jenže to nešlo. Dostali jsme se pod tlak a brzy inkasovali. Taky jsme museli brzy využít třetí střídání, protože Baránek měl naražená žebra (ze stadionu odjížděl sanitkou - pozn. autora).

Zato Dánům střídáním vyšla.
Ano, musím říct, že všechna. Hlavně, jak přišel Pione Sisto, tak se zápas změnil. Sisto je velice nadstandardní hráč a nakonec nás potrestal.

Druhý gól si vysvětlujete jak?
Jako individuální chybu. Vypadalo to, že Jarda Zmrhal má míč pod kontrolou, a najednou z toho byl gól. V závěru už to byla křeč.

Nemůže za ústup ve druhé půlí vyčerpání?
Ne, hráči by měli být fyzicky v pořádku, v tom problém není. Zatím si to nedovedu vysvětlit. Musím to probrat s hráči, co se stalo. Najednou jsme téměř zrušili rozehrávku a daleko více jsme míče nakopávali. Za to nás Dánové trestali.

Porážka bolí. Jak vidíte postupovou situaci? Asi budete muset bodovat se skvělými Němci.
Zatím jsme řešili jen první zápas. Budoucnost budeme řešit teď.

Ale komplikace to je veliká.
Teď je to čerstvé. Pokud prohrajete první zápas, příjemné to nikdy není. Musíme se dát dohromady a bodovat v sobotu se Srbskem.

Do sestavy jste poslal dva pomocníky z reprezentačního áčka. Kadeřábek hrál výborně. A Krejčí?
Pavel Kadeřábek odvedl svůj standard, pomohl. Byl celkem v pohodě, aktivní. A Láďa Krejčí? Snažil se, bojoval, nic nevypustil. Kdyby v první půli proměnil šanci, tak by mu to pomohlo.

Česká fanynka na fotbalovém Euru „21“.
RADOST Z GÓLU. Pavel Kadeřábek otevřel skóre v utkání s Dánskem.

Ale?
Nelze mu upřít bojovnost, ale do svých silných situací se nedostával. Navíc to měl složité, protože dostal dva údery do hlavy.

Jarní hvězda Skalák začal jako náhradník. To kvůli nedávné operaci kolena?
Ano, tak to bylo připravené, protože Jirka dlouho nehrál soutěžní utkání. Bylo pro něj jednodušší, že do zápasu nešel hned zostra.

Autor: