130 let

Trenér Slavie Michal Petrouš po utkání rezignoval. | foto: ČTK

Kouč Slavie Petrouš po dalším debaklu odstoupil: Nemám týmu co dát

Sport
  •   22:25aktualizováno  23:02
PRAHA - Fotbalová Slavia je bez trenéra. Po další domácí blamáži 0:4 s Mladou Boleslaví rezignoval Michal Petrouš. Třiačtyřicetiletý kouč to oznámil bezprostředně po zápase v rozhovoru pro Českou televizi.

Rezignace v přímém přenosu. K takovému kroku se kouč Petrouš odhodlal jen pár vteřin poté, co jeho tým schytal další domácí debakl. "Musí přijít nový trenér," prohlásil.

Slavia - Teplice 0:7. Slavia - Mladá Boleslav 0 - 4 (reportáž z utkání ZDE). To jsou poslední domácí výsledky Slavie, která má v tabulce jen tři body k dobru na sestupové příčky.

"Je to strašná frustrace. Dva zápasy doma, výsledky 0:7 a 0:4, to je šílené. Tohle je moje konečná, mé dny ve Slavii jsou sečteny," uvedl Petrouš na tiskové konferenci. "Před zápasem jsem nad tím strašně dlouho přemýšlel a řekl jsem si, že pokud to dneska nezvládneme, moje mise tady končí. Tohle byla poslední kapka."

Přitom tento ročník měl znamenat návrat mezi českou špičku. Petrouš převzal mužstvo na jaře a z pěti zápasů ho dovedl ke čtyřem výhrám. Příslib do nového ročníku?

"Nabil mě závěr jara, kdy jsme hráli dobrý fotbal. Jsem přesvědčený, že můžeme atakovat první pětku," prohlásil Petrouš sebevědomě před začátkem sezony.

Jak vzdálená je nyní Slavia tomuto přání! Vždyť z osmi zápasů vyhrála jen dva a hned pětkrát prohrála. Navíc dala pouze sedm gólů (horší útok má jen Znojmo) a inkasovala devatenáct branek (hůř je na tom jen Baník Ostrava).

"Tomu mančaftu už nemám co dát. Musí přijít někdo jiný, kdo ty kluky nezná, není zatížený. Musí je nějakým způsobem probrat. Není mi to lhostejné, neutíkám z boje, ale po těch dvou domácích debaklech musí přijít změna," dodal odcházející kouč.

Šestá změna za tři roky

Petrouš, který Slavii vedl už v letech 2010 a 2011, končí s bilancí šesti výher, jedné remízy a šesti porážek.

Kdo ho nahradí, zatím není jasné. Slavia na trenérovu rezignaci ještě nereagovala. Jasné však je, že na lavičce vršovického klubu dojde k šesté změně za poslední tři roky.

Na konci září 2010 skončil Karel Jarolím. Od té doby Slavii vedli František Straka, Martin Poustka, Petr Rada a dvakrát právě Michal Petrouš. Kdo bude další v řadě?

Tisková konference

"Moje slávistické dny jsou sečteny, moje mise tady končí," sdělil Petrouš novinářům. "Už nemám mužstvu co dát, musí přijít někdo, kdo to oživí."

"Takové debakly, to je pro mě obrovská frustrace. Před zápasem s Boleslaví jsem to vyhodnotil tak, že pokud nevyhrajeme, tak končím. A nebudu na to rozhodnutí nic měnit. Že teď zmizím z kabiny, to pro sebe cítím jako jistou vzpruhu," pokračoval.

Řekl jste, že vaše dny ve Slavii jsou sečteny. To hodláte úplně odejít z klubu?
Já bych to teď nerozebíral. Vedení jsem to ještě oficiálně neoznámil, neřekl jsem to ještě ani hráčům. Uvidíme, jak se k tomu slávistické vedení postaví. Ale ať bude mít názor jakýkoli, moje rozhodnutí platí, u áčka prostě končím. Ale každopádně Slavii děkuju, že mi dvakrát dala velkou šanci.

Na lavičce prvního týmu Slavie už vás tedy neuvidíme?
Neuvidíte. Já teď z té bídy nevidím žádné východisko. 0:7 a 0:4 je pro mě jasný signál. A jak jsem už řekl, tohle rozhodnutí měnit nebudu.

Jenže fotbaloví odborníci se jistě shodnou, že současná bída Slavie není jen v trenérovi.
Podívejte, já jsem si to vyhodnotil a udělal jsem nějaké rozhodnutí. Ale samozřejmě, že do sebe by měli jít i hráči.

Autor: