Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejisté výkony mají svoji oběť. Trenér Lavička končí u fotbalistů Sparty

Sport

  17:45aktualizováno  19:14
PRAHA - Fotbalová Sparta mění trenéra. Den po vyřazení mužstva ve čtvrtfinále českého poháru v Jablonci vedení odvolalo Vítězslava Lavičku. Velké překvapení to není. Do konce sezony povede tým Zdeněk Ščasný, který před startem jara rezignoval na funkci v Teplicích. „Jednoznačným úkolem nového trenéra je zisk mistrovského titulu,“ zdůraznilo vedení Sparty.

Vítězslav Lavička. foto:  Dan Materna, MAFRA

Proč ta zpráva nezní překvapivě? Sparta nemá velkou naději na obhajobu titulu, vypadla z boje o pohárovou trofej, plus se k tomu připočetly „hříchy“ z podzimu, kdy tým nepostoupil do Ligy mistrů a pak se následně neprobil do vyřazovací fáze Evropské ligy.

Nebylo tajemstvím, že Lavička je u týmu jaksi podmíněně. A každé jarní zaváhání jeho pozici výrazně oslabovalo. Remíza v Ostravě, remíza v Jablonci, tamtéž porážka v poháru. To už šéfové klubu neunesli.

Zdeněk Ščasný

narozen: 9. srpna 1957

hráčská kariéra: Dukla Praha (1975 až 1978), Sparta (1978 až 1985), Bohemians (1985 až 1989)

trenérská kariéra: Blšany (1995), Ústí nad Labem (1996), Sparta (1997 asistent, od roku 1998 až 1999 hlavní trenér), Žižkov (1999 až 2002), OFI Kréta (2002 až 2003), Panathinaikos Atény (2004 až 2005), Most (2005 až 2007), Mladá Boleslav (2007 až 2008), Žižkov (2008 až 2009), Debrecín (2011), Teplice (2012 až 2015), Sparta (2015 až ?)

„Vedení AC Sparta Praha není spokojeno jak s naplňováním sportovních cílů stanovených pro probíhající sezonu, tak s herním projevem mužstva v jarní části soutěže. Po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů a vyřazení v základní skupině Evropské ligy je vyřazení z Poháru FAČR třetím nenaplněným sportovním cílem. Vážně ohrožena je také obhajoba titulu, kde odstup AC Sparta na první příčku v jarní části výrazně narostl,“ vysvětlilo vedení klubu v prohlášení.

„Zejména bych chtěl ocenit, že se panu Lavičkovi podařilo změnit způsob hry Sparty a pozvednout ho na vyšší úroveň a zapracovat celou řadu mladých hráčů. Naše vystupování v domácích soutěžích v minulé sezoně nesporně patří mezi nejsvětlejší místa naší novodobé historie,“ prohlásil sparťanský majitel Daniel Křetínský.

Jedenapadesátiletý kouč končí u týmu po necelých třech letech. Za tu dobu získal titul, vyhrál domácí pohár a Superpohár. Všechno v minulé sezoně. Ta letošní příliš úspěšná není.

Letní krach o Ligu mistrů, sice pak postup do Evropské ligy, soutěže útěchy, ale ani tam Sparta neprorazila. Nepostoupila ze skupiny a právě v prosinci vedení zvažovalo, že Lavičku odvolá.

Ale neudělalo to, vyhodnotilo si, že lepší trenér k mání není.

Jenže nepřesvědčivé výkony, ligové ztráty v Jablonci i v Ostravě, pětibodové manko v tabulce na Plzeň a vyřazení z poháru opět zažehly téma trenérské výměny. Tentokrát už k ní došlo.

„Chtěl bych hráčům, realizačnímu týmu, všem spolupracovníkům v klubu a samozřejmě i fanouškům poděkovat za to, co jsme ve Spartě společně prožili. Končím nyní v pozici trenéra klubu, ale sparťanem zůstávám i dál,“ poznamenal Lavička.

Co je?! Sparťanský kouč Vítězslav Lavička gestikuluje u postranní čáry.
David Lafata a sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Sedmapadesátiletý Zdeněk Ščasný se do Sparty vrací po šestnácti letech. Tenkrát s týmem získal dva titulu, ale po příchodu nového majitele Vlastimila Košťála mu klub neprodloužil smlouvu.

Ščasný poté působil především v zahraničí, v Česku vedl Žižkov, Most, Mladou Boleslav a naposled Teplice.

Je bývalým ligovým fotbalistou a sparťanem, za klub z Letné hrával sedm let od roku 1978. Poté kariéru dohrával v Bohemians.

Autor: