130 let
Vítězslav Lavička (vpravo) a Zdeněk Svoboda

Vítězslav Lavička (vpravo) a Zdeněk Svoboda | foto: ČTK

Trenér Vrba si vybral dalšího parťáka, je jim sparťan Svoboda

Sport
  •   15:16
Pavel Vrba už má vybraného druhého asistenta. Společně s ním zasedne na reprezentační lavičku Zdeněk Svoboda, který stejnou funkci zastává i ve Spartě. "Ano, můžu potvrdit, že proběhlo jednání a došlo k dohodě," uvedl Ondřej Lípa, mluvčí FAČR.

To je poměrně pikantní, protože v posledních letech byla právě Sparta největším rivalem Plzně, kterou Vrba před odchodem k národnímu týmu vedl. Zároveň je to však od Vrby velice dobrý tah. On zná velmi dobře hráče Plzně, Svoboda zase sparťany - fotbalisté dvou nejlepších českých klubů mají v reprezentaci velké zastoupení.

"Zdeněk je jedním z trenérů, které jsme měli vybrané pro jednání. Jeho výhodou jsou hráčské i trenérské zkušenosti jak z domácí, tak i zahraničních soutěží," prohlásil hlavní kouč Vrba.

Už na čtvrteční tiskové konferenci, kde byl Vrba představen jako hlavní trenér národního mužstva, mluvil o jistých členech svého realizačního týmu. Manažerem reprezentace a technickým ředitelem bude Dušan Fitzel, z Plzně si přivedl asistenta Karla Krejčího, brankáře bude nadále vést bývalý reprezentační gólman Jan Stejskal. Zbývalo jen obsadit jméno dalšího asistenta.

"Mám s tím člověkem schůzku a doufáme, že se domluvíme," řekl Vrba na tiskové konferenci. "Není to pan Pešice ani Komňacký," odmítl dvě jména, o kterých se nejčastěji mluvilo.

Už v tu chvíli byl ale v intenzivním kontaktu se Svobodou, bývalým vynikajícím záložníkem, který si devětkrát zahrál i za národní tým. 41letý Svoboda se stal jednou z legend Sparty - s ní tento technický špílmachr a vyhlášený exekutor standardních situací získal 8 mistrovských titulů!

Zahrál si také ve čtyřech ročnících Ligy mistrů i v belgickém Westerlo. Když ukončil kariéru, přešel na dráhu trenéra. Půl roku dělal Janu Kmochovi asistenta u sparťanské rezervy, následně tým převzal jako hlavní trenér. Před minulou sezonou se přesunul k A-týmu, kam si ho vybral jako svou pravou ruku kouč Vítězslav Lavička.

Vedoucí celek ligy s uvolněním jednoho ze svých trenérů k národnímu týmu neměl problém. "Pro Zdeňka Svobodu je to možnost profesního růstu a Sparta s jeho angažmá u reprezentace souhlasí," říká sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Svoboda bude u reprezentace působit externě, i nadále bude trénovat ve Spartě. "V kombinaci práce pro Spartu a reprezentaci nevidíme problém," ujišťuje Kasík.

Autor: