Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Trenérem reprezentace je Bílek, s Brücknerem už nepočítá

Sport

  14:48aktualizováno  18:48
Štiřín - Novým trenérem české fotbalové reprezentace byl zvolen Michal Bílek, dosavadní asistent dočasného kouče Ivana Haška. Bílek chce navázat na práci Ivana Haška a pokračovat v oživování týmu mladými hráči.

Michak Bílek po zvolení trenérem české fotbalové reprezentace foto: ČTK

Vedení Českomoravského fotbalového svazu nového kouče oficiálně představilo v 15:30 na tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru.

Bílkovými asistenty budou jablonecký kouč František Komňacký a Luděk Klusáček, který spolupracoval už s Haškem, trenér gólmanů bude oznámen dodatečně. Čtyřiačtyřicetiletý hlavní trenér uzavřel smlouvu do konce kvalifikace mistrovství Evropy 2012, prodloužena bude automaticky v případě postupu na závěrečný turnaj v Polsku a na Ukrajině.

Bílek povede národní tým poprvé na turnaji v Dubaji, kterého se reprezentace po neúspěchu v kvalifikaci mistrovství světa zúčastní od 15. do 18. listopadu.

Nový kouč chce pokračovat ve stopách svého předchůdce. "Je třeba dát prostor novým hráčům, někteří členové současného týmu již v kádru nerostou," domnívá se Bílek.

Jankulovského ani Ujfalušiho už lanařit nebude

"Chci pokračovat v tom, v čem přede mnou začal už Ivan Hašek. Tedy dál dávat šanci mladým a nadějným hráčům typu Sivoka, Hubníka, Hübschmana nebo Hlouška. To byl správný tah. Žádnou masivní obměnu nechystám, ale nějaké změny přijít musí," prohlásil Bílek s tím, že šanci mohou dostat i hráči jednadvacítky s čele s jejím kapitánem Bořkem Dočkalem. Bílek už naopak nehodlá přemlouvat k návratu obránce Marka Jankulovského, který se s reprezentací rozloučil před týdnem, nebo třeba Tomáše Ujfalušiho. "V případě Marka Jankulovského to je definitivní, také kolem Ujfalušiho to považuju za bezpředmětné. Budeme naopak sázet na živější a dravější hráče hladové po úspěchu," plánoval Bílek.

Nový trenér národního výběru připustil, že je česká reprezentace v současné době v útlumu: "Je třeba zastavit pokles a začít růst."

Trenér českého národní týmu by měl být Čech

Národnost trenéra reprezentace je podle předsedy ČMFS a dosavadního trenéra Ivana Haška velmi důležitá. "Trenér národního týmu by měl Čech, měl by umět česky a měl by umět zpívat národní hymnu."  

"Michal Bílek je v současnosti nejlepší volbou, má skvělé lidské i odborné kvality. Proto byl zvolen jednohlasně. Pro hlasovali všichni členové výkoného výboru ČMFS," vysvětlil výběr nového trenéra Ivan Hašek.

"Má (Michal Bílek, pozn. red.) navíc velký náskok, protože tým vedl se mnou už v posledních pěti zápasech. Dostal důvěru všech členů výkonného výboru, kteří si vyslechli jeho vizi. Diskuse byla krátká, jím přednesené názory měly jednoznačně úspěch," pochvaloval si Hašek.

Samotná volba trvala trvala jen zhruba 15 minut. Slova Haška potvrdil i místopředseda ČMFS Jindřich Richter: "Michal Bílek slavil úspěchy, kde byl. Jak na týmové úrovni, tak na půdě mládežnické reprezentace." 

Nad nabídkou neváhal, o rady Brücknera nestojí

Když loni v květnu ještě před koncem ligového ročníku zklamaně rezignoval na post kouče pražské Sparty, nenapadlo Michala Bílka, že za necelý rok a půl usedne na nejsledovanější trenérský post v zemi a stane se lodivodem české reprezentace. Dnešek však pro Bílka znamenal dokonání kariérního veletoče a splnění dávného snu.

"Nad nabídkou vést reprezentaci jsem neváhal, to se neodmítá. Ale po odchodu ze Sparty mě nenapadlo, že se za tak krátkou dobu dostanu až k reprezentaci. O to víc jsem rád, že jsem tu šanci dostal," řekl Bílek na tiskové konferenci poté, co byl oficiálně představen jako nový trenér národního týmu.

S bývalým reprezentačním trenérem Karlem Brücknerem, který dosud u týmu působil jako poradce, již Bílek podle svých slov nepočítá. Na dotaz zda zůstane kapitánem brankář Petr Čech odpověděl, že nevylučuje novou volbu kapitána.   

Především z řad široké veřejnosti se ozývají pochybnosti

Bílek však registruje i jisté pochybnosti části fotbalové veřejnosti, která nad jeho volbou nejásá. "Vnímám to, ale síly mně to nebere. Naopak to je pro mě motivace k tomu, abych i veřejnosti dokázal, že na to mám a můžu i v takové pozici uspět," přál si Bílek.

Odměna pro trenéra ještě stanovena nebyla

Hašek s Bílkem spolu ještě ani neprobírali výši trenérova platu. "K tomu jsme se nedostali, to nebylo prioritní. Bude v parametrech mých předchůdců, případně menší," řekl první muž českého fotbalu, který sám za svoje působení u mužstva nepobíral žádné odměny.

Kariéra Michala Bílka 

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý záložník, jenž odehrál 35 zápasů za československou reprezentaci, strávil většinu kariéry ve Spartě Praha. S ní získal sedm mistrovských titulů a v roce 1989 vyhrál anketu Fotbalista roku.

Později hrál v Betisu Sevilla, po návratu nastupoval znovu za Spartu, Viktorii Žižkov a Teplice. Jako kouč vedl kostarické Cartaginés, Blšany, Teplice, Plzeň, slovenský Ružomberok a Spartu, s níž získal v sezoně 2006/07 double, což se od rozdělení Československa nikomu jinému nepodařilo.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...