Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Trenérská rošáda v Liberci: Petříka nahradil exkouč reprezentace Rada

Sport

  22:07aktualizováno  27. října 12:56
LIBEREC - Fotbalisty Liberce povede bývalý reprezentační trenér Petr Rada, který u mužstva vystřídal Josefa Petříka. Rada vedl už dnešní trénink, klub ho oficiálně představil před polednem na tiskové konferenci. Liberecký tým převzal nový kouč na jedenáctém místě ligové tabulky, kde má Slovan náskok pouze jednoho bodu na poslední příčku.

Petr Rada. foto: ČTK

Rada, který loni v dubnu po porážce se Slovenskem v kvalifikace mistrovství světa skončil u národního týmu, se v Liberci podle svých slov dohodl na smlouvě do konce letošní sezony. Kontrakt pak prý může být automaticky prodloužen.

Čtěte také

"Jsem rád, že jsem zase zpátky ve fotbalovém kolotoči. Poté, co jsem se skončil u reprezentace, jsem prožíval nejhorší chvíle v kariéře, trvalo mi, než jsem se z toho zklamání dostal, i proto jsem odmítl nějaké nabídky. V poslední době mě už ale svrběly ruce i nohy," řekl Rada.

Představitelé libereckého klubu jej prý oslovili v úterý odpoledne a dvaapadesátiletý kouč se rychle rozhodl nabídku přijmout. "Každá nabídka z ligy je zavazující a vážím si jí, ta z Liberce se neodmítá. Ale není to tak, že bych tady v minulých zápasech vysedával na tribuně a říkalo se o mě, že na něco čekám," uvedl Rada.

Jeho prvním úkolem bude vyvést Liberec z pásma týmů ohrožených sestupem. "I hráčům jsem hned na úvod řekl, že je tady tým, který o záchranu hrát nemá, kvalita tady bezesporu je. Teď jde o to, abychom z hráčů shodili psychickou deku a v posledních čtyřech podzimních zápasech udělali co možná nejvíc bodů," prohlásil Rada. Premiéru na liberecké lavičce si odbude v neděli v utkání na Slovácku. V minulosti v lize vedl Slavii, dvakrát Teplice a čtyři roky působil v Jablonci, týmu největšího libereckého rivala.

Zatím není známo, kdo bude jeho asistentem. Na prvním tréninku v Liberci mu stál po boku Petr Myslivec, který dělal asistenta i Petříkovi. Rada nevyloučil, že k určitým změnám v realizačním týmu sáhne. "Představu nějakou mám, ale nejsem typ, který by najedou všechno rozbombardoval. K něčemu možná dojde, ale je to spíš otázka až dalších dnů. Přece jen tady jsem strašně krátce, všechno musím zvážit," uvedl Rada.

Pro Petříka byl posledním zápasem na liberecké lavičce pondělní duel se Spartou, který Pražané otočili dvěma brankami v posledních sedmi minutách a vyhráli 2:1. Petřík podal rezignaci už v minulém týdnu, ale vedení klubu ji nepřijalo. Na postu trenéra skončil až dnes, v libereckém klubu možná zůstane v jiné funkci.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.