130 let
Moussa Marega byl v utkání portugalské ligy rasisticky urážen.

Moussa Marega byl v utkání portugalské ligy rasisticky urážen. | foto: twitter.com

Trest za opičí skřeky. Za rasismus vůči Maregovi zaplatí Guimaraes pokutou a zavřením hlediště

Sport
  •   20:47
Lisabon - Portugalský fotbalový klub Vitória Guimaraes zaplatí za rasistické projevy fanoušků pokutu 55.000 eur (1,5 milionu korun) a navíc odehraje tři domácí zápasy bez diváků. Trest uzavření stadionu si klub odpyká až poté, co budou zmírněna opatření proti šíření koronaviru, která momentálně přítomnost lidí v hledišti neumožňují.

Vítěze Portugalského poháru z roku 2013 potrestal úřad pro prevenci a boj proti násilí ve sportu. Důvodem bylo rasistické chování diváků při únorovém utkání proti mistrovskému FC Porto vůči bývalému hráči Vitórie Moussovi Maregovi.

Kanonýra Porta tehdy fanoušci uráželi opičími skřeky a dalšími rasistickými posměšky. Když pak Marega vstřelil v 60. minutě vítězný gól, chystal se na protest proti počínání diváků opustit hřiště. Spoluhráči i soupeři mu v cestě do šatny zabránili, ale kouč Sérgio Conceicao po incidentu reprezentanta Mali raději vystřídal.

Událost tehdy vzbudila velký ohlas, protože rasistické projevy na fotbalových tribunách byly v Portugalsku zcela ojedinělou záležitostí. Odsoudili je i prezident a předseda vlády.

Autor: ČTK