Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Triumf Miroslava Pelty se rodil v zákulisí

Sport

  8:00
NYMBURK - Český fotbal je plný paradoxů. Tak dlouho se přela česká komora s moravskou, kdo by měl být jeho předsedou, až se rozhodla pro podivný kompromis. Největší sportovní svaz v zemi tak nakonec povede jablonecký majitel Miroslav Pelta s moravským "pasem" a podporou vlivného západočeského kardinála Richelieuho tuzemské kopané Romana Berbra.

Miroslav Pelta. foto: ČTK

Ten spolu se svými kolegy opět předvedl velkolepé zákulisní hry, ve kterých nakonec o budoucnosti českého fotbalu rozhodovala pouze moravská komora. Osud zbylých kandidátů tak byl zpečetěn.

Hlavně někoho zvolte

Od počátku valné hromady bylo jasné, že delegáti nechtějí dopustit další fiasko nezvolení kandidáta. To jim ostatně kladl na srdce i ministr školství Josef Dobeš, který vystoupil na úvod zasedání.

"V čele musí stát člověk, který bude obklopen fungujícím týmem. Už se ale jednou stalo, že se hrály politické hry a zvolen nebyl nikdo," připomněl zářijovou valnou hromadu, která kvůli sporům uvnitř hnutí skončila dřív, než vůbec začala.

To ale neznamená, že by v Nymburce nehrála zásadní roli zákulisní jednání. Stanovy i volební řády se ohýbaly tak, aby vedly ke kýženému cíli. Tak se například stalo, že si každý z kandidátů mohl vybrat komoru, za kterou chce ve volbách vystupovat.

Tato zdánlivá maličkost nakonec rozhodla volby. Ve třetím kole totiž měl podle volebního řádu vyhrát kandidát, který získá větší procento hlasů ve své komoře.

Anketa

Je Miroslav Pelta vhodným předsedou Fotbalové asociace České republiky?

Ano 655
Ne 3557
To ukáže až čas 1033

Ačkoliv všichni tři kandidáti jsou z Čech, zůstal této komoře věrný jen Jindřich Rajchl. Tomáš Paclík i Miroslav Pelta se rozhodli pro moravskou stranu.

V tu chvíli bylo jasné, že se předseda zvolí a velmi pravděpodobně jím bude Pelta.

"Dohoda je jasná. Pelta vyhraje a Roman Berbr poté získá post ve výkonném výboru, kterého se vzdá Kašný," řekl LN už zkraje odpoledne jeden z delegátů, který si nepřál být jmenován.

A plán se opravdu začal naplňovat. V prvním kole Pelta zvítězil s velkou převahou na Moravě, Jindřich Rajchl zase v Čechách. Moravské hlasy ale na druhé místo posunuly Tomáše Paclíka, a pro nejbližšího spojence Ivana Haška volba skončila.

PSALI JSME:

"Chtěl bych poděkovat za důvěru své komory, ve které jsem vyhrál. Moravu jsem nepřesvědčil, ale po očerňující kampani, kterou proti mně vedl místopředseda Dalibor Kučera, jsem s tím počítal," řekl Rajchl, který tak mohl sledovat, jak patem dopadne i druhé kolo volby.

Třetí kolo pak rozhodovali jen moravští funkcionáři. Pelta získal 55 hlasů, Paclík pouze 16.

"Děkuji za důvěru a podporu. Ve volbách neprohrál nikdo. Jindra Rajchl povýšil na prvního místopředsedu, Tomáš Paclík zůstane ve výkonném výboru."

Poražený Paclík ale viděl situaci trochu jinak. "Doufám, že se teď fotbal nedostane do starých kolejí. Ale až teď se ukazuje, jak Ivan Hašek otevřel dveře starým strukturám."

Už o chvíli později bylo jasné, že se moc nemýlil. Zástupce krajů a okresů z Čech Petr Kašný se vzdal mandátu a na jeho post se posunul Berbr.

Předem avizovaný plán došel naplnění.