Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Trofej pro fotbalové mistry světa je poprvé v historii v Česku

Sport

  13:29
PRAHA - Nejslavnější sportovní trofej světa je na okamžik v Praze. Na ruzyňském letišti dopoledne přistál letecký speciál s pohárem pro fotbalové mistry světa, který je v Česku k vidění vůbec poprvé v historii.

České fotbalové osobnosti s trofejí pro mistry světa. Zleva: Václav Mašek, Josef Jelínek, Josef Masopust a Rudolf Baťa. foto: MAFRA - Michal Šula

Pohár urazí před červnovým mistrovství světa dohromady 150 000 kilometrů a navštíví 90 zemí světa. Ve čtvrtek dopoledne - den po remíze české reprezentace s Norskem - se poprvé dočkalo i Česko. Letecký speciál se vzácným nákladem dosedl na runway ruzyňského letiště přesně v 11:08.

Slavnostní odhalení následně proběhlo v blízkém hotelu přímo na letišti. Byl u toho i současný trenér národního týmu Pavel Vrba, jehož svěřenci však v červnu a červenci o trofej na světovém šampionátu bojovat nebudou.

Trofej pro mistry světa

V roce 1970 Brazílie vyhrála mistrovství světa potřetí, a tak dostala původní "Zlatou Niké" do svého vlastnictví. Tu však ukradli zloději, a tak se do dnešních dnů nedochovala.
Současný pohár se předává od roku 1974. Originál se používá při předávání a různých oficialitách - šampioni si domů odvážejí repliku.

Je ze zlata a váží 6,175 kilogramu.

"Teď je naším úkolem postoupit na mistrovství Evropy 2016. Ale doufám, že postoupíme i na mistrovství světa do Ruska 2018," uvedl Vrba.

Akce není přístupná pro veřejnost, a to hlavně kvůli časovým důvodům. Už odpoledne totiž trofej zamíří do Bosny a Hercegoviny.

S pohárem se tak mohla vyfotit jen česká fotbalová smetánka. Přítomni byli například Josef Masopust, Antonín Panenka či Václav Mašek.

"V roce 1962 jsem si zahrál finále mistrovství světa. Tehdy se hrálo ještě o starou trofej, tedy Zlatou Niké. Udělali jsme všechno, abychom Brazílii porazili, ale bohužel. Vzpomínám na to dodnes," řekl Masopust, držitel Zlatého míče za rok 1962.

Trophy Tour zajišťuje společnost Coca Cola, která se podílela i na výběru oficiální hymny mistrovství světa. Tou se stala píseň The World Is Ours od brazilské pouliční kapely Monobloco a zpěváka Davida Correye.

Autor: