130 let

Sparťan Kanga slaví se spoluhráči proměněný pokutový kop. | foto: MAFRA

Trpišovský o Kangovi: V posledních čtyřech derby byl vždy suverénně nejlepším hráčem Sparty

Sport
  •   19:06
PRAHA - Těžko ve sparťanském kádru hledat výraznější osobnost. Guélor Kanga je milovaný i nenáviděný. Ale především je pro svůj tým nesmírně důležitý. „V posledních čtyřech derby byl vždy suverénně nejlepším hráčem Sparty,“ říká o něm slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Těžko ve sparťanském kádru hledat výraznější osobnost. Guélor Kanga je milovaný i nenáviděný. Ale především je pro svůj tým nesmírně důležitý. „V posledních čtyřech derby byl vždy suverénně nejlepším hráčem Sparty,“ říká o něm slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

„Kanga je pro Spartu strašně moc důležitý, ve všech zápasech je hlavním finálním produktem, který má,“ uvědomuje si Trpišovský.

Bylo to vidět i o víkendu, Sparta vyhrála ve Zlíně 2:0 a Kanga byl u všeho podstatného. Ukázkovou kolmicí založil akci před první brankou, o chvíli později nahrál do vápna Tettehovi, přišel faul a penalta, z které se nevysoký záložník mýlí zřídkakdy.

Jeho statistiky jsou vůbec působivé - dal už šest gólů, na další dva přihrál. Podstatné je v tento moment přihlédnout k širším statistikám, protože Kangův přínos je enormně zásadní pro sparťanskou mezihru.

V sedmi startech mu napočítali dvanáct přihrávek do gólové šance (10. v celé lize) a šestnáct předfinálních (2. po slávistovi Hušbauerovi). V pasech, které směřují přímo do vápna, je Kanga v nejvyšší soutěži vůbec nejaktivnější (45).

„Budeme se ho snažit pokrýt, stejně jako se nám to povedlo ve třech domácích zápasech,“ podotkl Trpišovský.

„Ale teď hrajeme na Letné, tam nás hodně zlobil. Když chce, tak se na chvilku nezastaví, hrozně těžko se mu odebírá balon, složitě se na něj dostává, dá si tam tělo a nechá se faulovat... Navíc má skvělou střelu, to všichni víme,“ vyjmenovával přednosti gabonského fotbalisty trenér Slavie.

Dovolte další výběr z čísel. Přes Kangu, mimochodem polepšeného hříšníka (zatím jediná žlutá karta proti čtrnácti a jedné červené v minulé sezoně), chodí většina sparťanských akcí, právě on má ze všech jejích hráčů nejvíc přihrávek - 379. Druhý v pořadí je stoper Štetina, třetí defenzivní záložník Krejčí, který však bude kvůli zranění ze Zlína chybět.

Proto se vyloženě nabízí: čím méně bude Kanga u balonu, tím větší jsou slávistické šance.

Záložník Michal Sáček vystoupil na tiskové konferenci fotbalového klubu Sparta...
Také Michal Sáček, jakožto jeden z kapitánů Sparty, hovořil na tiskové...

„V posledních vzájemných zápasech právě od něj hrozilo největší nebezpečí. Na straně Sparty může být tím nejdůležitějším faktorem, my zase doufáme, že pro nás bude stejně důležitý Nico Stanciu,“ pravil Trpišovský.

Kanga versus Stanciu, tyto hvězdné války ve středu pole v neděli po osmnácté hodině můžou rozhodnout. Jejich výkony významně přispějí k 

rázu celého zápasu. Prodlouží Slavia svou neporazitelnost v derby na osm zápasů? Nebo se po třech letech a šesti měsících konečně zaraduje Sparta?

„Když jeden z těch dvou zahraje na vrcholu svých možností, může to zápas hodně ovlivnit,“ dodal Trpišovský. „Je to mediálně zajímavý souboj,“ kývne sparťanský kouč Václav Jílek, „Stanciu i Kanga mají schopnosti být tím rozdílovým prvkem.“

Autor: Vojtěch Povejšil