Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turečtí fotbalisté si domácí bezbrankovou remízou s Islandem zajistili postup na EURO

Burak Yilmaz v souboji s Islanďanem Victorem Palssonem. foto: Reuters

Istanbul - Fotbalisté Turecka si dnešní bezbrankovou remízou s Islandem v Istanbulu zajistili postup na Euro. Výsledek současně na šampionát posunul i mistry světa Francouze, kteří k utkání předposledního devátého kola skupiny H proti Moldavsku nastoupí od 20:45.
  20:19

Turecko s Francií rozšířily počet jistých účastníků turnaje na osm. Už dříve si postup zajistily Belgie, Itálie, Polsko, Rusko, Španělsko a Ukrajina. Ještě dnes se k nim můžou připojit Česká republika, Portugalsko a Anglie, kterou navíc čeká jubilejní 1000. zápas. Euro se uskuteční příští rok na přelomu června a července ve dvanácti evropských zemích.

Turecko mělo k vítězství o něco blíž, když v první půli Burak Yilmaz těsně přestřelil a v závěru trefil centr Yusufa Yaziciho břevno. Island měl blízko k vedoucí brance osm minut před koncem, ale pokus Hördura Magnússona odhlavičkoval z čáry Merih Demiral.

Turci tak vedou neúplnou tabulku skupiny H se ziskem 20 bodů o bod před Francií, která má zápas s Moldavskem k dobru. Třetí Island na evropské vicemistry ztrácí tři body, ale kvůli horší vzájemné bilanci už je nemůže přeskočit.

Autor: