Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turečtí provokatéři znovu salutovali na podporu armádě v Sýrii. Fotbalové reprezentanty za to čeká tvrdý trest

Takto turečtí fotbalisté salutovali ve Francii po vstřelení gólu. foto: Reuters

PAŘÍŽ - Turečtí fotbalisté také v pondělním kvalifikačním utkání ve Francii salutovali ve zjevné podpoře invaze turecké armády v Sýrii, což udělali i v pátečním duelu proti Albánii.
  14:30aktualizováno  15. října 13:59

Za to svazu hrozí tvrdý trest od evropské federace UEFA, jež politická vyjádření na stadionech zakazuje.

Většina tureckých fotbalistů slavila salutováním směrem k fanouškům vyrovnávací gól na 1:1 Kaana Ayhana z 81. minuty. Jedním z mála hráčů, kteří se vojenskému pozdravu vyhnuli, byl paradoxně právě střelec branky. 

Televizní záběry ukázaly, že se obránce Fortuny Düsseldorf po svém vyrovnání dostal do vyhrocené diskuze s kolegou z obrany Merihem Demiralem.

UEFA uvedla, že stejně jako v případě rasismu bulharských fanoušků během pondělního utkání proti Anglii hodlá nejprve prozkoumat oficiální zápis o zápasu. 

„Nehledal bych v tom nějaký zvrácený význam. Udělali jsme to pro naše vojáky, ne proto, aby šli a zabíjeli lidi,“ řekl trenér Turecka Senol Gunes.

„Všichni se mě ptáte na salutování, ale to jde mimo mě. Je to záležitost Trumpa a Macrona,“ uvedl kouč v narážce na prezidenty USA a Francie. 

„Oni vládnou světu, zatímco já horko těžko vládnu národnímu týmu,“ přidal sedmašedesátiletý Gunes.

Turecko zahájilo invazi do severovýchodní Sýrie ve středu. Západ postup Turecka odsoudil, to ale operaci hájí s tím, že cílem je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG.

Turečtí fotbalisté salutovali tamní armádě už v pátečním duelu s Albánií.

V pondělí byl za schvalování invaze z německého celku St. Pauli propuštěn záložník Cenk Sahin a v pátek turecký svaz zveřejnil fotografii ze šatny po výhře nad Albánií, kde hráči i realizační tým salutují. 

Fotku doplnil vzkazem, že reprezentace věnovala vítězství statečným vojákům a mučedníkům.

Vojenská operace by kvůli obavám o bezpečnost mohla připravit Istanbul o pořádání finále Ligy mistrů, které má hostit příští rok na jaře. Pro Tuttomercatoweb to prohlásil viceprezident UEFA Michele Uva. 

„Uděláme všechno pro to, abychom zachovali nezávislost a autonomii sportu, ale nemůžeme nahradit Evropskou unii, Organizaci spojených národů, diplomaty a další politické představitele,“ prohlásil.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...