130 let

Radost Lukase Podolského. | foto: VALERY HACHEAFP

Turnaj bez gólů: obrany vítězí

Sport
  •   10:19
PRAHA - Osmačtyřicet zápasů ve skupinách, osm osmifinálových duelů. Střelecká vizitka? 129 branek. Průměr 2,3 gólu na zápas. Po trávnících se prohánějí kanonýři světové extratřídy. Henry, Ševčenko, Ronaldo, Toni. Přesto vítězí obrany. Proč?
„Defenzivní fáze je čím dál propracovanější, útočící hráči nemají v blízkosti branky kousek prostoru,“ myslí si Pavel Kuka, bývalý reprezentační útočník.

Převážná většina branek na šampionátu padá ze standardních situací. Nebo ze sólových úniků, kdy střelec profituje z postavení na hraně ofsajdu. Výstavních gólů z dálky a la Tomáš Rosický s USA je poskrovnu. Přitom míč Teamgeist s parametry letícího projektilu k zakončení ze střední vzdálenosti přímo vybízí. „Ale ono se střílí hodně. Týmy ale moc dobře vědí, jaké nebezpečí hrozí. Proto hráči padají do střel, pokusy blokují,“ všiml si Kuka.

Do konce turnaje zbývá odehrát ještě osm zápasů. K rapidnímu nárůstu branek ale nedojde. „Vyřazovací systém sám o sobě není o gólech. Jde o všechno, týmy se soustředí na to, aby neinkasovaly,“ tvrdí Kuka.

„Proto bych tyto zápasy ani do souhrnného průměru nezařazoval, jde o úplně jinou soutěž,“ dodává. Střelecký primát drží MS ve Švýcarsku v roce 1954. Ve 26 zápasech padlo neuvěřitelných 140 gólů. Průměr na zápas? 5,38!

„To však nelze porovnávat, současný trend je úplně jinde. Tehdy se hrálo snad na pět útočníků,“ říká Kuka.

V současné době je ale běžné nastupovat jen s jedním klasickým hrotem. Odkázaným na podporu záložní řady. Pokud ta selže, je šance ohrozit branku pramalá. „Český tým toho byl v Německu hlavním protagonistou,“ naráží Kuka na opatrné vystoupení Brücknerova výběru v Německu, částečně vynucené okolnostmi.

Na stříbrném EURO v Anglii před deseti lety se český tým prezentoval také defenzivní hrou. „Ale nebilo to tak do očí. Když samotného Baroše oblehne pět Italů a nikdo z českých spoluhráčů kolem, pak je to spíš komické než o nějaké propracované obraně,“ upozorňuje Kuka, pamětník památného evropského šampionátu.

Neprostupnou obrannou hráz vystavěli v Německu Švýcaři. S turnajem se rozloučili, aniž by jednou inkasovali. Bez gólu odehráli nejen skupinu, ale i osmifinále proti Ukrajině. V něm propadli v penaltovém rozstřelu.

Zapomeňte na kouzelnickou show
Gólový průměr lehce pozvedli Brazilci v osmifinálovém duelu s Ghanou. Afričanům nastříleli tři branky. Nikoli však po ofenzivní smršti, jak by se dalo u jihoamerického týmu kouzelníků předpokládat.

„Jde o výsledky. Na kouzelnickou show zapomeňte,“ vzkázal kouč Kanárků Carlos Alberto Parreira fanouškům.

„Proč bychom měli hrát krásný fotbal, když se ostatní chovají stejně?“ krčil rameny. „Historie si pamatuje našich pět titulů, ne nějakou pěknou hru.“
Autoři: Lidové noviny