Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tvrdá madridská škola, Vaclík dostal pět gólů. Prohrál i Arsenal

Sport

  23:02aktualizováno  23:25
PRAHA - Českým fotbalistům Tomáši Vaclíkovi a Marku Suchému se v dresu Basileje vstup do nového ročníku Ligy mistrů nevydařil. Švýcarský mistr prohrál 1:5 s obhájcem trofeje Realem Madrid. První kolo nevyšlo ani Arsenalu s Tomášem Rosickým na soupisce - Borussii Dortmund podlehl 0:2.

Tomáš Vaclík a Marek Suchý po inkasovaném gólu od Realu Madrid. foto: Reuters

Svěšené hlavy, rozhazování rukama, rozčarování... Basileji se utkání proti Realu Madrid nevydařilo. Špatný byl v jejím podání především první poločas, ve kterém dostala čtyři góly.

Pro brankáře české reprezentace Vaclíka to zároveň byla výsledkově nepovedená premiéra ve slavné soutěži. Obránce Suchý už si Ligu mistrů zahrál se Spartakem Moskva a se Slavii.

Přitom úvod zápasu vypadal, že švýcarský šampion by mohl slavnému soupeři konkurovat. Real Madrid se buď do šancí nedostával, nebo střílel mimo bránu.

Na střelu Benzemy Vaclík dosáhnout nemohl.

Pak se však začalo odvážné rozestavení Basileje jen na tři obránce projevovat. Zvlášť když krajní záložníci defenzivě moc nepomáhali. A ve 14. minutě začal kolotoč. James drzou patičkou vybídl Nacha, jehož centr si ve skluzu nešťastně srazil do vlastní brány Suchý. A Basilej najednou nevěděla, co si proti Ronaldovi a spol. počít.

Vaclík dvakrát dobře zasáhl proti Modričově střele pod břevno a  Kroosově hlavičce zblízka. Ale následně byl bezmocný, když si ho rozběhnutý Bale po Modričově parádním centru přehodil a střílel do prázdné brány - 2:0.

Po půlhodině už to bylo o tři góly. Bale přesprintoval Suchého a podél brankové čáry přihrál Ronaldovi, jenž už jen zblízka doťukl míč do sítě.

A když James z dorážky přidal čtvrtou branku, schylovalo se k debaklu. Mimochodem, nejvyšší výhru v historii Ligy mistrů si v roce 2008 připsal Liverpool proti Besiktasi Istanbul, když zvítězil 8:0.

Až tam ovšem gólový příděl nedospěl. Basilej naopak v závěru prvního poločasu snížila zásluhou Gonzaleze a i po přestávce si vytvořila několik šancí. Real Madrid už se navíc do útoku tolik nehnal, i když i tak si připsal ještě jeden gól. Parádní tvrdou střelou o spojnici břevna a tyče se prosadil útočník Benzema.

ČTĚTE VÍCE

Real Madrid tak začal cestu za obhajobou úspěšně. Mimochodem, Ligu mistrů v novodobé historii ještě žádný tým nevyhrál dvakrát za sebou.

Ale to je ještě daleko... Co však je blízko jsou dva individuální rekordy. Brankář Casillas nastoupil v dresu Realu Madrid ke 141. zápasu v Lize mistrů. Ztrácí tak jen jedno utkání na rekordmana soutěže Raúla, další ikonu španělského velkoklubu.

Ronaldo si navíc připsal 68. gól v Lize mistrů a na Raúla mu chybí pouze tři branky. O jednu trefu zpátky je Lionel Messi z Barcelony, která do nového ročníku Ligy mistrů vstoupí ve středu.

Další utkání skupiny B Liverpool - Ludogorec Razgrad se změnilo v pořádné drama. Favorit dal gól až v 82. minutě, kdy se prosadil Balotelli, ale outsider z Bulharska v nastaveném čase vyrovnal. Přesto to nebylo všechno a Liverpool ještě z penalty strhl vedení na svou stranu.

Rosický prožil porážku v Dortmundu na lavičce náhradníků

Třetím českým fotbalistou, který si mohl v úterý zahrát, byl kapitán české reprezentace Rosický. Ale porážku 0:2 v Dortmundu sledoval jen z lavičky náhradníků Arsenalu.

Skóre v poslední minutě prvního poločasu načal Immobile, jenž úspěšně zakončil dlouhý individuální průnik. Krátce po přestávce přidal druhou branku Aubameyang.

Posledním českým zástupcem v evropské soutěži číslo jedna je brankář Čech z Chelsea. Tu však utkání proti Schalke čeká až ve středu.

1. kolo Ligy mistrů

Skupina A

Olympiakos Pireus - Atlético Madrid 3:2 (2:1)
Branky: 13. Masuaku, 31. Afellay, 73. Mitroglou - 38. Mandžukič, 86. Griezmann. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Soares (všichni Portug.).

Juventus Turín - Malmö 2:0 (0:0)
Branky: 59. a 90. Tévez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.).

Skupina B

Liverpool - Ludogorec Razgrad 2:1 (0:0)
Branky: 82. Balotelli, 90.+3 Gerrard z pen. - 90.+1 Abalo. Rozhodčí: Jug - Žunič, Ul (všichni Slovin.).

Real Madrid - Basilej 5:1 (4:1)
Branky: 14. vlastní Suchý, 30. Bale, 31. Ronaldo, 37. J. Rodríguez, 79. Benzema - 38. D. González. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.).

Skupina C

Monako - Leverkusen 1:0 (0:0)
Branka: 61. Moutinho. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Wilczek (ČR).

Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad 0:2 (0:2)
Branky: 5. Hulk, 22. Witsel. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andäs (všichni Nor.). ČK: 18. Artur (Benfica).

Skupina D

Galatasaray Istanbul - Anderlecht Brusel 1:1 (0:0)
Branky: 90.+1 Yilmaz - 52. Praet. Rozhodčí: Vad - Albert, Berettyán (všichni Maď.).

Borussia Dortmund - Arsenal 2:0 (1:0)
Branky: 45. Immobile, 48. Aubameyang. Rozhodčí: Benquerenca - Santos, Pereira (všichni Portug.).

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč