Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prymula volal po lockdownu, sám si zašel na VIP tribunu Slavie. Babiš se ho zřekl a dodal: Postrádá sociální inteligenci

Roman Prymula na zápase Slavie s Leicesterem foto:  Michal Šula, MAFRA

Aktualizováno
Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) ukončil spolupráci se svým poradcem a bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou kvůli čtvrteční Prymulově účasti na fotbalovém zápase. Premiér to uvedl na facebooku. Podle Babiše působí Prymulova účast na fotbale papalášsky. Také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl internetové televizi DVTV, že Prymula nepostupoval správně.
  21:47aktualizováno  19. února 8:54

Prymulu na tribuně zachytila řada fotografů, včetně toho ze skupiny Mafra. Prymula ČTK sdělil, že účast diváků na fotbale byla povolena, že měl před akcí negativní test na koronavirus a na tribuně měl respirátor.

„Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků,“ sdělil Prymula. „Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma,“ doplnil.

Roman Prymula na zápase Slavie s Leicesterem
Roman Prymula na zápase Slavie s Leicesterem

„Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně, vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma,” napsal Babiš serveru Novinky.cz. „Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné.“

Fotbalová Slavia ve čtvrtek hrála úvodní zápasy jarní části Evropské ligy, proti anglickému Leicesteru uhrála remízu 0:0. Do hlediště se dostala jen hrstka lidí, mezi nimi byl poradce premiéra Roman Prymula či šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

Redakci Lidovky.cz zaslal Jaroslav Tvrdík potvrzení od UEFA. V něm stojí, že na základě prodělané nemoci covid-19 se nachází v ochranné 90denní lhůtě a mohl se tak zápasu zúčastnit.  „Slavia neporušila žádné epidemiologické nařízení. Všichni hosté jsou dlouholetými fanoušky klubu, prošli PCR testy a netestujeme názorovou příslušnost našich fans,“ uvedl Tvrdík po zápase na twitteru. „Současná etapa pandemie v ČR však vyžaduje více než cokoliv jiného solidaritu. V tom jsme udělali obrovskou chybu,“ doplnil.

Kromě něj se na tribunu Slavie dostal také šéf České televize Petr Dvořák, kancléř prezidenta Vratislav Mynář s manželkou, europoslanec Alexandr Vondra či tenistka Petra Kvitová.

V jednom z vedlejších sektorů seděl i starosta pražských Řeporyjí a známý politik z ODS Pavel Novotný, který se k návštěvě utkání přihlásil na sociálních sítích a zúčastněné hajil.

Dnes jsem byl na Slavii. Dokonale zorganizováno. Dva dny max old test všichni. Detail: Prijde hosteska (povinné FFP2...

Zveřejnil(a) Pavel Novotný Oficiální dne Čtvrtek 18. února 2021

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se k celé záležitosti vyjádřil v pátek na twitteru.„Každý z nás by si měl být vědom své odpovědnosti k druhým a dávat přednost laskavosti a pokoře před hněvem. Sobectví a odsudky pandemii nezastaví, jen  zhorší,“ napsal.

Hnilička čelí tlaku na rezignaci již podruhé

Konec Prymuly jako poradce premiéra ocenila předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je dobře, že premiér vyhodnotil účast pana Prymuly na fotbale za zcela nepatřičnou a ukončil s ním spolupráci,“ sdělila na twitteru. „A že jsem tak smělá, pánové Hnilička a Šlégr jsou stále ve svých funkcích proč?“ doplnila však.

‚Papaláši, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí.‘ Kalousek kritizoval Prymulu, sám v hospodě strávil 40 minut

Šéf Národní sportovní agentuře Milan Hnilička (ANO) koncem ledna čelil tlaku na rezignaci kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu, při které byla porušována protiepidemická opatření. Nakonec se vzdal jen poslaneckého mandátu. V hotelu s ním byl mimo jiné i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr.

Prymula opakovaně prosazuje tvrdší opatření proti šíření nemoci covid-19. Ještě ve tvrtek dopoledne řekl České televizi, že premiérovi navrhne kvůli horšící se epidemické situaci zavedení striktních opatření na dva až tři týdny. Přitom i ve funkci ministra zdravotnictví musel skončit po podobném incidentu. Z vlády odešel poté, co deník Blesk loni 23. října zveřejnil fotografie, podle kterých byl Prymula pozdě večer spolu s dalšími lidmi v restauraci, ačkoli byly restaurace v danou dobu kvůli epidemii uzavřené.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...