Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tvrdý trest pro Baroše? Nečekejte od něho, že kvůli tomu ukončí kariéru. Naopak, říká Lička

Sport

  6:00
PRAHA - Dokáže se do Milana Baroše vcítit. Také Verner Lička byl ve své době největší hvězdou Baníku a nejznámějším mužem Ostravska.

Zklamaný Milan Baroš foto: Adolf Horsinka, MAFRA

‚To si děláš, p**u, z***vil jsi celý zápas.‘ Barošovi hrozí za surový faul a vulgarity trest na 9 měsíců

Zítra by disciplinární komise Ligové fotbalové asociace měla rozhodnout o potrestání ostravského útočníka Milana Baroše, který byl v neděli za zákeřné udeření slávisty Tomáše Součka do obličeje vyloučen.

Svůj odchod ze hřiště navíc doprovodil vulgárními urážkami směrem ksudím. Očekává se proto trest na vyšší hranici sazby – zákaz startu až na dva měsíce.

Podle 64leté legendy Baníku Vernera Ličky však ani případný tvrdý postih Baroše, který v 36 letech zvažuje konec kariéry, nezlomí. 

Trenér Verner Lička.

„Milan je mentálně hodně silný. Ať dostane sebevětší trest, určitě neřekne ‚Končím, mám toho dost!‘. To od něj nečekejte,“ říká v rozhovoru pro LN Lička, aktuálně pracující pro FAČR jako garant profesionálního fotbalu.

Jak jste viděl situaci při nedělním zápasu, v němž byl Milan Baroš vyloučen?
Především doufám, že dostane spravedlivý trest. Milan je hodně silný mentálně, takže ho trest nezlomí. Otázkou však je, co to udělá s týmem. Když byl zraněný, tým se semkl a vyhrával. Jenže tehdy hráči věděli, že se Milan brzo vrátí. A teď se může zapojit až do zimní přípravy. Kabině bude chybět její lídr, a navíc útočník, jakého Baník v současnosti nemá.

Nemyslíte si, že jeho výlev vůči rozhodčím byl až příliš emotivní? Že působil arogantně?
To si nemyslím.

Sám Baroš předeslal, že tato sezona je jeho poslední v profesionální sezoně. Nebojíte se, že když dostane exemplární trest, ukončí předčasně kariéru?
V jeho letech je pro něj důležité, aby nevypadl nadlouho z herní praxe. A i když se bude v případě tvrdého trestu těžko přemlouvat k návratu na hřiště, Milana to nezlomí a bude chtít Baníku pomoci v dobře rozjeté sezoně.

FC Baník Ostrava - SK Slavia Praha. Milan Baroš z Baníku Ostrava odchází po...
FC Banik Ostrava - SK Slavia Praha. Milan Baroš kontroluje míč.

Baroše znáte od jeho 14 let. Jak byste ho charakterizoval?
Když do Ostravy přišel, byl to podceňovaný kluk z Beskyd. První dva tři roky to neměl vůbec lehké, hodně chodil po hostováních. Jeho táta s ním jel hodinu a půl z Vigantic, oba mrzli v autě, po zápase jeli oba hodinu a půl zpátky, a Milan si třeba vůbec nezahrál. Jenže i díky těm hostováním se mu začalo dařit a brzo se dostal do áčka. Přitom nebyl tolik talentovaný jako jiní kluci, ale protože na sobě dřel víc než ostatní a měl obrovskou vůli, dostal se ke kariéře, jakou nikdo jiný z Ostravy neměl.

Jak vnímáte jeho současnou roli v klubu?
Milan je pořád stejný člověk, nezměnil se. Postavil se sám do role zachránce klubu, fárá za Ostravu i ve svém věku. Je šťastný, že za ni může hrát. Navíc jako kluk, který má zkušenosti z Anglie, Francie nebo Turecka, dokázal vzít za své zákonitosti české ligy. A hodně fanoušků si získal i tím, že se vrátil znovu zpátky do Ostravy, i když jeho rodina bydlí v Praze.

Navíc hodně pomohl tomu, že je Baník po deseti kolech překvapivě nahoře a na vedoucí příčku ztrácí pouhé dva body...
Milan je jedním z důvodů, proč se týmu od začátku sezony daří. Je pro mě velice příjemné překvapení sledovat Baník, jak se rovná s nejlepšími týmy ligy. Tím druhým důvodem je Bob (Bohumil) Páník, který nastavil jasný řád a přispěl i k tomu, že se klub očistil v zákulisí. Jarní záchranou se navíc nastartoval. Naučil se vyhrávat každý zápas, doma i venku. Na druhou stranu bych nechtěl vyvozovat ze současného postavení Baníku žádné předčasné závěry. Pro tým bude těžké svou pozici hájit.

Podobně nenápadně ale Baník došel k titulu před 14 lety...
Ano, i tehdy těžil Baník z obrovské euforie, která ve městě vznikla. Ve fotbale je všechno možné, ale radši bych očekávání brzdil. Rozumnější je spíš přemýšlet o účasti v pohárech než o titulu. Zatím svítí sluníčko, ale musíme počítat s tím, že bude pršet.