130 let
Radost fotbalistů Bohemians 1905.

Radost fotbalistů Bohemians 1905. | foto: ČTK

Tým jara? Bohemka. Klokani bojují o poháry

Sport
  •   14:30
PRAHA - Při pohledu na ligovou tabulku si musí fanoušci protřít oči, aby tomu uvěřili. Vršovická Bohemka totiž po 25. kole okupuje šestou příčku, jen s dvoubodovou ztrátou na čtvrtou Olomouc. Při pohledu na tabulku získaných bodů za druhou polovinu soutěže je překvapení většiny fanouškovské obce ještě větší - tým Bohemians 1905 za posledních 10 kol nasbíral druhý nejvyšší počet bodů v domácí soutěži.

V devadesátých letech minulého století připomínalo působení Bohemky v české lize pověstné jo-jo. Postup, sestupová příčka, sestup a poté znovu. Po senzačním čtvrtém místě v sezoně 2001/02 následoval sešup až na 15. pozici v následujícím ročníků a dlouhých pět let problémů, které vyvrcholily v ročníku opět okamžitým sestupem do druhé ligy.

TABULKA ODVETNÉ ČÁSTI LIGY (od 16. kola)

1. Sparta 10 8 0 2 16:4 24 bodů
2. Jablonec 10 7 2 1 26:8 23b.
3. Bohemians 10 7 2 1 14:5 23
4. Plzeň 10 6 3 1 19:7 21

Pozn.: U Plzně je započítáno i 15. kolo, dohrávku 25. kola dohrává až v pondělní večer.

Jenže od loňského postupu zpět do nejvyšší soutěže se "klokani" lepší a lepší a lepší... A po pětadvaceti odehraných kolech se vyhoupli již na šesté místo ligové tabulky (nic na tom nezmění ani pondělní dohrávka Plzeň-Slavia). Vršovický celek, který se musel před touto sezonou přestěhovat z vlastního Ďolíčku do nedalekého Edenu, je pouhé dva body za čtvrtou Olomoucí.

"Bojujeme jako jeden tým. Ďolíček byl skvělý, ale body nám nevyhrával. Hodně nám pomohl první duel, kdy jsme remizovali v Edenu se Slavií. Kluci si začali věřit," svěřil se v minulém týdnu kouč Bohemky Pavel Hoftych. Přesto na vítěznou vlnu jeho celek nasedl až v šestnáctém kole. V odvetné části ligy zatím "klokani" vybojovali 23 bodů! Pouze Sparta jich získala za stejné období více.

I tak ale v Edenu odmítají myšlenky na účast v příštím ročníku Evropské ligy. Do něj postupuje z ligy třetí celek. V případě úspěchu Jablonce v domácím poháru, by šel do Evropské ligy i čtvrtý tým ligy. "Teď máme fazónu, ale žádný tlak si nepřipouštíme. Hrajeme vlastní soutěž. Pohárů má Bohemka dost, tak si když tak nějaký půjčíme," žertoval Hoftych po nedělní výhře svých svěřenců nad silnou Mladou Boleslaví.

Martin Nešpor střílí branku do sítě Mladé Boleslavi.

Pokud jeho týmu forma vydrží a Jablonec dokráčí k výhře v Ondrášovka Cupu, možná si nebude muset žádné trofeje půjčovat. A věřte, že i když to v Edenu nepřiznají, boj o poháry nevzdávají. Ostatně, tak jako bojovníci v zeleném nevzdávají jediný souboj, jediný míč v ligových duelech.

Autor: Antonín Vavrda