Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Týrání našich muslimských bratrů.‘ Özil se postavil za Ujgury, Čína zrušila přenos jeho zápasu

Sport

  5:00
LONDÝN/PRAHA - Komunistické vedení reaguje na kritiku vnitřních poměrů ve své zemi stále více podrážděně. Naposledy to pocítilo několik západních sportovních klubů.

Zklamaný Mesut Özil. foto: Reuters

Özil kritizoval Číňany za utlačování Ujgurů na svém území. Ti za trest odmítli vysílat zápas Arsenalu

Německý fotbalista tureckého původu Mesut Özil se už několikrát postaral o rozruch svými politickými názory.

Před prezidentskými volbami v Turecku v roce 2018 vyjádřil spolu s dalšími fotbalisty s tureckými kořeny demonstrativní podporu jejich hlavnímu favoritovi, Recepu Tayyipu Erdoganovi. 

Později odůvodnil svůj odchod z německé reprezentace údajným rasismem ve fotbalovém svazu i jeho nejvyšších představitelů.

Teď se 31letý hráč londýnského fotbalového klubu Arsenal veřejně zastal muslimských Ujgurů utlačovaných komunistickou Čínou. 

Na svém instagramovém profilu uveřejnil stanovisko kritizující jejich pronásledování a odsoudil také skutečnost, že muslimové v ostatních částech světa prý k jejich perzekuci mlčí. 

Navzdory tomu, že v regionu dochází dle fotbalisty k pálení koránů či zavírání mešit. Text, který uveřejnil v turečtině, končí řečnickou otázkou:

„Nevíte snad, že to není utrpení našich týraných bratří, které zůstane v paměti, ale naše mlčení? 

Bože, pomáhej našim bratřím ve východním Turkestánu.“ Východní Turkestán je historické označení pro čínskou autonomní oblast Sin-ťiang, kde Ujguři žijí.

Reakce čínských míst byla okamžitá. Anglicky psaný deník Global Times označil Özila za „loutku západních protičínských sil“, a navíc za „pomatenou a bezohlednou osobu“. 

Mesut Özil a Recep Tayyip Erdogan.
Novomanželé Özilovi.

Státní televize CCTV pak zrušila ze dne na den přenos utkání anglické Premier League mezi Özilovým Arsenalem a Manchesterem City z minulé neděle.

Podobně reagovali Číňané před několika týdny, když manažer amerického basketbalového týmu Houston Rockets – Daryl Morey – vyjádřil solidaritu s protičínskými demonstranty v Hongkongu. 

Texasané kvůli tomu přišli o sponzory a CCTV zastavila přenos utkání některých týmů NBA. Od fotbalistova počínání se okamžitě distancoval i jeho chlebodárce. 

„Jedná se o Özilův soukromý názor. Jako fotbalový klub se Arsenal vždy držel zásady se politicky neangažovat,“ uvedl klub v oficiálním prohlášení. 

To vyšlo na čínské mikroblogové platformě Weibo, což nebylo náhodné. Pro londýnský velkoklub je Čína velmi důležitá, jeho profil na Weibo má pět milionů lidí.

Erdogan k Ujgurům mlčí

Před třemi týdny přitom obletěly svět tajné dokumenty potvrzující systematické potlačování muslimských Ujgurů v Číně. 

Komunistická vláda v Pekingu v provincii na západě země provádí řadu let tvrdou a systematickou asimilační politiku. 

Dochází ke stíhání Ujgurů i za nejmenší přestupky a naopak k systematickému osidlování oblasti etnickými Číňany.

Erdogan byl svědek na Özilově luxusní svatbě. Manželské apartmá vyšlo na půl milionu

Uniklé materiály, které přetiskla řada světových deníků, dokládají brutalitu, s jakou čínská vláda vězní odhadem více než milion Ujgurů v převýchovných táborech. Tam se mají Ujguři zříct své víry, kultury a tradic. 

Vláda v Pekingu je podezřívá z podpory terorismu a separatismu.

Özilova sportovní forma se sice snižuje, ale s více než 76 miliony fanoušků na Facebooku, Instagramu a Twitteru patří stále k velmi vlivným sportovcům. 

V poslední době se prostřednictvím sociálních sítí obrací především na členy muslimské a turecké komunity. 

Mimo fotbalová hřiště proslul Özil hlavně přátelstvím s tureckým prezidentem Erdoganem, který mu šel za svědka, když se letos v červnu ženil.

Erdogan ale paradoxně k osudu Ujgurů mlčí. Jedním z důvodů mohou být obavy ze ztráty čínských investic souvisejících s projektem nové hedvábné stezky.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...