Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

UEFA boj s rasismem nemyslí vážně, důkazy proti Kúdelovi jsou přitom zdrcující, tvrdí právník Kamary

Glen Kamara a Ondřej Kúdela v zápase Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

PRAHA - Právní zástupce fotbalisty Glena Kamary považuje předběžný jednozápasový trest pro obránce Ondřeje Kúdelu za údajnou rasistickou urážku za pouhé symbolické gesto. „A obhajobu předloženou Slavií Praha nelze popsat jinak než jako neuvěřitelnou nebo fantaskní,“ nechal se slyšet Aamer Anwar.
  19:19

UEFA podle něj dělá málo pro to, aby z fotbalu vymýtila rasismus, a Kúdelu by měla rázně potrestat.

„Kúdela nesmí nastoupit v Evropské lize na hřišti Arsenalu, což také znamená, že skotská policie ho nebude moci ve čtvrtek vyslechnout. Chápu to tak, že skotská policie má dostatek důkazů, aby mohla proti Kúdelovi vznést obvinění, aniž by s ním musela mluvit,“ uvedl Anwar v prohlášení zveřejněném britskými médii.

VAVRDA: Za rasismus větší trest než za napadení. A tohle diskriminace není? A co ‚vrah‘ Roofe?

„Počáteční zákaz na jeden zápas jen málo podněcuje důvěru v to, že UEFA myslí vymýcení rasismu ve fotbale vážně, je třeba podniknout rázné kroky,“ napsal Anwar.

Trest na jedno utkání podle něj i kvůli Kúdelově zranění nic nemění. „Pozastavení činnosti na jeden zápas zavání ‚symbolickým gestem‘ a dává málo sebejistoty černým hráčům, kteří čelí tak odporným nadávkám. Zdrcující důkazy proti Kúdelovi znamenají, že UEFA musí přijmout okamžitá opatření, aby ho rázně potrestala za zločin, ze kterého je obviněn,“ stojí v prohlášení.

Kamara se v závěru zápasu Rangers FC vs. Slavia sápe na Kúdelu.
Kamara se sápe na Kúdelu při zápase Rangers FC vs. Slavia.

Je to další pokračování kauzy z odvety osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií, kterou se nyní po vyšetřování UEFA snaží rozplést její Etická a disciplinární komise.

Ta v úterý zahájila s Kúdelou i Kamarou řízení, slávistovi navíc prozatímně zastavila činnost na jedno pohárové utkání.

Co se Kúdely týče, posuzuje disciplinárka, zda protivníka urazil, nebo šlo o rasismus, na který poukazuje Glen Kamara.

Záložníkovi Rangers hrozí pětizápasový trest za údajné napadení Kúdely v útrobách stadionu po utkání.

Incident se podle Slavie odehrál v tunelu za přítomnosti UEFA i trenérů obou mužstev: pražský klub tvrdí, že Kamara bez varování protivníka udeřil do obličeje a pak s trenérem Stevenem Gerrardem uprchl do kabiny.

Slavia kvůli tomu podala na finského reprezentanta trestní oznámení.

Ondřej Kúdela obvinění z rasismu důrazně odmítá. V závěru utkání po jednom z mnoha ostrých faulů hráčů Rangers našel záložníka Kamaru, kterému se zakrytými ústy během sekundy cosi pošeptal do ucha. Tvrdí, že mu řekl „You‘re a f...ing guy.“ Podle protistrany však zaznělo něco o „za...né opici.“

Podle zprávy od inspektora, kterou v úterý obdržela Slavia, se ale Kúdelova rasistická urážka zatím nepotvrdila. Vršovický celek tvrdí, že verbální incident nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. Proti českému obránci vypovídal i střídající hráč Rangers Bongani Zungu, který tvrdí, že urážku slyšel.

Slávisté jsou od úterního včera v Londýně, kde se chystají na čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu. Kúdela kvůli zranění z reprezentačního kvalifikačního utkání s Walesem, vysokým teplotám a antibiotikům s mužstvem neletěl stejně jako další stoper Simon Deli, jenž neprošel povinnými testy na koronavirus.

Autoři: , ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...