130 let
Hráči Skotska s vlčím mákem na rukávech.

Hráči Skotska s vlčím mákem na rukávech. | foto: Reuters

UEFA chce na stadionu svobodu projevu. Reakce FIFA: Je na nich místo jen pro sport

Sport
  •   10:44
ŽENEVA - Evropská fotbalová unie UEFA se chystá změnit pravidla, která fanouškům zakazují vyjadřovat politická stanoviska během zápasů. Vedení UEFA o tom informovalo krátce poté, co mezinárodní federace FIFA v pondělí potrestala všechny čtyři svazy z Britských ostrovů za to, že se při zápasech kvalifikace mistrovství světa objevily na jejich stadionech symboly vlčího máku jako připomínka válečných veteránů.

UEFA naopak hodlá toto pravidlo zmírnit, aby ho uvedla do souladu s právem na svobodu vyjadřování. Vytvoří proto pracovní skupinu, která se bude zabývat příslušnými změnami v disciplinárním řádu.

Evropské fotbalové funkcionáře k tomu vedl i případ Barcelony, která stáhla odvolání ke sportovní arbitráži CAS proti dvěma pokutám za separatistické katalánské vlajky v hledišti. Podle UEFA klub uznal, že disciplinární komise nemohla vzhledem k současným regulím jednat jinak.

„Ta pravidla ale nejsou vytesaná do kamene. Měla by odpovídat společnosti, v které žijeme,“ uvedla UEFA v prohlášení.

Předseda disciplinární komise FIFA Claudio Sulser naproti tomu v pondělí uvedl, že FIFA musí přistupovat ke všem politickým a náboženským symbolikám 211 členských zemí neutrálním způsobem. „Stadion je prostorem pro sport a pro nic jiného,“ řekl Sulser.

Autor: ČTK