Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

UEFA odložila příští týden evropské poháry, hrát se nebude ani Premier League a francouzská liga

Radost fotbalistů PSG po trefě do sítě Dortmundu v odvetě osmifinále Ligy mistrů. foto: ČTK/AP

Nyon - Evropská fotbalová unie UEFA kvůli epidemii koronaviru odložila všechny zápasy evropských pohárů, které se měly hrát příští týden. O dalším osudu soutěží rozhodne na mimořádném zasedání v úterý, kde se bude projednávat i případné zrušení nebo odložení letního mistrovství Evropy.
  12:02aktualizováno  12:41

UEFA už tento týden odložila osmifinálové duely Ligy mistrů Manchester City - Real Madrid a Juventus - Lyon, protože hráči španělského a turínského celku jsou kvůli nákaze v karanténě. Dnes pohárové soutěže kompletně pozastavila a v úterý bude se všemi 55 členy projednávat další postup, jenž by měl podle deníku L’Equipe zahrnovat odložení evropského šampionátu o rok.

„Ve světle posledního vývoje situace kolem COVID-19 v Evropě a v návaznosti na rozhodnutí ostatních organizací jsme se rozhodli pozastavit všechny soutěže UEFA,“ uvedla UEFA v prohlášení a dodala, že o případných náhradních termínech bude teprve jednat.

Josip Ilicic z Atalanty slaví vítězný gól před prázdným hledištěm ve Valencii. Italský celek po výhře 4:3 postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů.

„Už včera jsme pozvali činovníky všech 55 členských organizací, stejně tak jako zástupce asociace evropských klubů i soutěží a FIFPro na úterní videokonferenci, kde probereme reakci vedení evropského fotbalu na epidemii koronaviru,“ přidala UEFA.

Příští týden se tak neuskuteční další dvě odvety osmifinále Ligy mistrů Barcelona - Neapol a Bayern Mnichov - Chelsea. Hrát se nebude ani osm osmifinálových zápasů Evropské ligy včetně duelu AS Řím se Sevillou, ve které působí český reprezentační brankář Tomáš Vaclík.

Hrát se nebude ani Premier League a francouzská liga

Vedení anglických soutěží o přerušení, ke kterému sáhlo i vedení české ligy, rozhodlo na dnešním mimořádném zasedání. K jeho svolání došlo poté, co nákaza byla objevena u trenéra Arsenalu Mikela Artety a útočníka Calluma Hudsona-Odoie z Chelsea.

„Nebylo to lehké rozhodnutí, ale zdraví hráčů, členů realizačních týmů a fanoušků musí být na prvním místě,“ uvedli zástupci Fotbalové asociace a vedení soutěží ve společném prohlášení. „Rozhodli jsme na základě toho, že se v karanténě začalo objevovat čím dál víc hráčů a členů realizačních týmů,“ dodali. 

Kouč City Pep Guardiola

V Anglii nicméně věří, že pokud to zdravotní situace v zemi umožní, chtěli by odložené duely po 4. dubnu nahradit. „Je to náš hlavní cíl, i když je jasné, že to bude velká výzva. Samozřejmě po celou dobu budeme poslouchat doporučení lékařů a hrát se bude, až to bude bezpečné,“ přidali zástupci Premier League.

Dohrát soutěž chtějí i v Německu, kde dnes vedení soutěží navrhlo přerušení první a druhé ligy do 2. dubna. Jednat o tom bude na úterní valné hromadě. O nadcházejícím víkendu by se tak zápasy uskutečnily podle původního plánu na uzavřených stadionech bez diváků.

„Naším cílem je dohrát ligu do léta. Jde nám hlavně o sportovní stránku, nicméně musíme brát v potaz i to, že kdybychom soutěž předčasně ukončili, mohlo by to pro některé kluby mít likvidační následky,“ uvedlo dnes vedení německých soutěží v prohlášení.

Francie termín pro opětovné rozběhnutí soutěží zatím nestanovila. „Vedení se jednohlasně shodlo, že do odvolání přerušíme první a druhou ligu. Jak uvedl francouzský prezident, všeobecný zájem teď musí být nadřazený úplně všemu. Musíme chránit slabé a zastavit šíření epidemie,“ uvedlo vedení ligy v prohlášení.

V Německu si dosud nákaza novým typem koronaviru vyžádala asi 2400 nakažených a pět mrtvých. Francie zaznamenala téměř 3000 případů nákazy a 61 úmrtí. Velká Británie zatím zaznamenala téměř 600 nakažených osob a deset mrtvých.

Autor: