Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

UEFA rozhodla o rozšíření ME

Sport

  19:14
ŽENEVA - Výkonný výbor UEFA dnes na zasedání v Bordeaux schválil návrh na zvýšení počtu účastníků mistrovství Evropy ve fotbale. Od roku 2016 tak bude na závěrečném turnaji startovat 24 zemí. Pro příští šampionát v Polsku a na Ukrajině v roce 2012 platí stále formát s 16 účastníky.

Takto se na posledním ME radovali vítězní fotbalisté Španělska. foto: ČTK

Podle člena výkonného výboru FIFA Franze Beckenbauera bude vše oficiálně prezentováno v pátek. "Pro rozšíření hovoří řada důvodů. Evropský šampionát tím ale na kvalitě neztratí," prohlásil Beckenbauer. Přesný formát soutěže bude rovněž představen v pátek.

Kouč českého národního mužstva Petr Rada však přijal novinku s rozpaky. "Na nedávném semináři reprezentačních trenérů ve Vídni nám naznačovali, že kluby tlačí na to, aby se snížil počet dnů, kdy jsou hráči k dispozici pro reprezentaci. Když se teď Euro protáhne, znamená to, že se zkrátí přípravné období i dovolené hráčů. Já bych to nechal tak, jak to je," řekl Rada.

Návrh na rozšíření vzešel od šéfa UEFA Michela Platiniho, který chtěl umožnit start na závěrečném turnaji i menším zemím. Z 53 evropských reprezentací se tak plných 24 dočká finálového turnaje, což znamená, že by při stávajícím modelu kvalifikace stačilo k postupu i třetí místo ve skupině.

Až na další den si také představitelé UEFA nechali další problém, kterým je projednání situace kolem mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině.

Pořadatelům hrozí, že jim kvůli časovým prodlevám a dalším komplikacím s přípravou bude šampionát odebrán.

Viceprezident UEFA Gerhard Mayer dnes také oznámil další novinku v evropských pohárech. Od sezony 2009/10 se bude hrát Pohár UEFA pod názvem Evropská liga UEFA. Její formát bude představen v pátek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!