Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta za nevhodné chování dětských fanoušků pykat nebude. Není důvod, rozhodla UEFA

Duel Evropské ligy mezi Spartou a Glasgow Rangers se odehrál před dětskou kulisou. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Evropská fotbalová unie (UEFA) nebude trestat Spartu za chování dětských fanoušků v domácím duelu Evropské ligy proti Rangers. Neexistuje k tomu důvod. „Ze závěrů vyšetřování vyplývá, že důkazy a potenciálním rasistickém chování či jiném diskriminačním jednání nejsou dostatečné,“ stojí v oficiálním komuniké.
  18:14

Kauza, kterou po porážce Rangers 0:1 svými výroky otevřel advokát Aamer Anwar, právní zástupce fotbalisty Glena Kamary, je tak, zdá se, u konce.

Už den po otevření vyšetřování Sparta ústy mluvčího Ondřeje Kasíka reagovala bez emocí: „Považujeme to za procedurální záležitost UEFA. Jednoznačně trváme na tom, že k žádnému rasistickému chování dětského publika nedošlo. A co je nám známo, tak ani delegovaní lidé z UEFA nic rasistického nezaznamenali.“

To se nyní potvrdilo, jakkoli ze Skotska může dál znít poněkud jiný příběh. 

Slova o rasismu mě urážejí. Advokát z Prahy chce omluvu Kamarova právníka

Právník Anwar, jenž zastupuje Glena Kamaru i ve známém sporu se slávistickým fotbalistou Ondřejem Kúdelou, ho rozpoutal ještě v průběhu samotného zápasu, kdy se vyjadřoval na sociálních sítích i pro britská média.

„I když stadion byl naplněn deseti tisíci školáky, velká část těchto dětí bučela při každém dotyku s míčem Glena a všech dalších černých hráčů Rangers,“ tvrdil, byť osobně na stadionu nebyl přítomen.

Sparta - Rangers

spor o údajný rasismus na Letné

Hostující trenér Steven Gerrard bezprostředně po utkání na tiskové konferenci na otázku britského reportéra, zda slyšel projevy rasismu, řekl, že si vůbec ničeho nevšiml.

Druhý den po příletu do Skotska však otočil. „Pustil jsem si záznam se zvukem a slyšel to,“ prohlásil Gerrard. Žádný oficiální dokument však skotský klub k vedení evropského fotbalu nakonec nezaslal.

UEFA pouze podle článku 31 (4) disciplinárního řádu sama jmenovala inspektora, aby se podezřeními zabýval. Ve zprávách pověřených osob, tedy rozhodčích, delegáta utkání a tzv. venue directora však žádný důkazní materiál nenašel.

Je potřeba zmínit, že výhradně dětské publikum od šesti do čtrnácti let bylo na stadionu proto, že UEFA původně zavřela Spartě tribuny kvůli rasistickým projevům části fanoušků v utkání předkola Ligy mistrů s Monakem. Když ale byly z podobného jednání obviněny i děti, klub i vedení českého fotbalu se rázně ohradily.

„Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu,“ píše Sparta v prohlášení, které podpořil i Jaroslav Tvrdík, šéf konkurenční Slavie.

Spor však pokračoval.

Marvin Bartley, poradce skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu, přirovnal Čechy ke „zkaženému ovoci“, což vyvolalo reakci tuzemské politické scény.

Na žádost ministra vnitra Jana Hamáčka si ministr zahraničí Jakub Kulhánek předvolal britského velvyslance Nicka Archera. Ambasadora vyzval, aby tlumočil skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o jednoznačné distancování.

A to ještě ministr vnitra a bývalý předseda ČSSD Hamáček vyzval ve Sněmovně české fanoušky, aby zvážili případnou návštěvu odvetného utkání v Glasgow, kde Sparta nastoupí 25. listopadu.

„Na místě je zvýšená opatrnost. Zahájili jsme kroky, které by měly vést ke zvýšení bezpečnosti českých občanů ve Skotsku,“ řekl Hamáček.

„Dopisem jsem se také obrátil na skotského ministra vnitra a požádal ho, aby jeho podřízené složky věnovaly pozornost bezpečnosti českých občanů na území Skotska. To mohou být fanoušci, turisté, ale i lidé na pracovních cestách.“

Aféra má počátek už v březnu, kdy Rangers v osmifinále Evropské ligy nestačili na Slavii. V odvetě v Glasgow za rozhodnutého stavu, kdy se množily brutální zákroky domácích hráčů, slávista Kúdela cosi pošeptal Kamarovi.

Ten ho obvinil z rasistické urážky a několik minut po zápase ho i fyzicky napadl.

Kúdela přiznal vulgární nadávku, ale rasismus odmítal. Přesto měl od disciplinární komise UEFA na základě nejasných důkazů zastavenou činnost na deset utkání v mezinárodních soutěžích a přišel například o evropský šampionát.

Nyní se brání u Mezinárodního sportovního tribunálu v Lausanne (CAS), i když si trest už odpykal.

Mimochodem, Kamarovi za útok na Kúdelu zastavila disciplinárka činnost na tři utkání. A když se finský záložník tmavé pleti v polovině září objevil na Spartě, čelil projevům nevole. Nejvíc ve chvíli, kdy byl po dvou žlutých kartách vyloučený: dětské publikum verdikt ocenilo hlasitým jásotem.

30. září 2021

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...