Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

UEFA zahájila řízení s Kúdelou. Podle Slavie inspektor důkaz nenašel, navrhl prý ale trest pro Kamaru

Kamara a Kúdela při zápase Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

Etická a disciplinární komise UEFA zahájila řízení s fotbalistou pražské Slavie Ondřejem Kúdelou za údajnou rasistickou urážku záložníka Rangers Glena Kamary v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy (EL) v Glasgow. Český reprezentační obránce má preventivně zastavenou činnost na jedno pohárové utkání, ale ke čtvrtečnímu úvodnímu čtvrtfinále EL na stadionu londýnského Arsenalu stejně neodcestoval vinou zranění.
  15:59aktualizováno  17:52

Slavia žádá o klid. Kúdela je veřejně odsuzován bez důkazu, uvedl Tvrdík

Vyšetřující inspektor UEFA, který se událostmi v Glasgow zabýval, podle Pražanů nenašel důkaz, že by slávistický obránce protihráče rasisticky urazil. Zato prý navrhl trest pro Kamaru za napadení Kúdely, ke kterému mělo dojít v útrobách stadionu po utkání. UEFA už kvůli tomu začala finského záložníka tmavé pleti vyšetřovat.

UEFA spustila řízení poté, co vyšetřující inspektor do pondělí vypracoval zprávu o událostech z Glasgow. Kúdela je podezřelý z možného porušení článku 14 disciplinárního řádu, který se zabývá rasismem, nebo článku 15, v němž se jedná o urážení hráčů či jiných osob v zápase.

Kamara se sápe na Kúdelu při zápase Rangers FC vs. Slavia.
Kamara se sápe na Kúdelu v závěru zápasu Rangers vs. Slavia.

Podle zprávy od inspektora, kterou dnes obdržela Slavia, se ale Kúdelova rasistická urážka zatím nepotvrdila. Proti českému obránci vypovídal i střídající hráč Rangers Bongani Zungu, který tvrdí, že urážku slyšel.

„Verbální incident na hřišti mezi Kúdelou a Kamarou nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení,“ uvedla Slavia v prohlášení na svém webu. „Inspektor UEFA uzavřel, že vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky Kúdely, není podepsaný inspektor schopen potvrdit nebo vyvrátit popis události Kamarou nebo Zunguem,“ dodal český šampion.

Kamara v odvetě osmifinále nejprve v 87. minutě obvinil Kúdelu, že jej rasisticky urazil. Český reprezentant záložníkovi Rangers cosi pošeptal poté, co domácí předvedli další z řady nesportovních zákroků. „Jezdci“ viditelně neunesli vývoj odvety, kterou se Slavií prohráli 0:2 a po níž vypadli.

Zakryté kamery a útěk hráče Rangers do kabin. Slavia popsala napadení Kúdely a podala trestní oznámení

Zhruba hodinu po utkání pak měl Kamara v tunelu do šaten Kúdelu fyzicky napadnout, podle Pražanů je incident zanesen ve zprávě delegáta. Čtyřiatřicetiletý český obránce sice přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale rasismus důrazně odmítl.

„Věc byla postoupena k dalšímu řízení před kontrolní, etickou a disciplinární komisí UEFA, která nyní musí posoudit všechny důkazy, zda došlo k urážce nebo inzultaci s rasovým podtextem. Inspektor UEFA současně navrhl disciplinární postih Kamary za jeho vážný fyzický útok proti Kúdelovi, k němuž došlo po zápase,“ uvedla Slavia.

Kúdela má od minulého týdne po návratu z reprezentace zdravotní potíže a musel vynechat už nedělní ligový zápas v Brně. Zkušený zadák utrpěl v utkání světové kvalifikace ve Walesu před týdnem zhmožděninu nosu, kterou mu v závěru přivodil kapitán ostrovního celku Gareth Bale, když ho bez potrestání udeřil ve výskoku loktem. Slavia údajně Kúdelovu neúčast v Londýně zprvu zvažovala i z bezpečnostních důvodů.

Autor: