Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ujfaluši míří zpět do Turecka, bude pracovat pro Galatasaray

Sport

  14:32
Plánoval, že rekreačně bude hrát hokej, častěji zajde na golf a víc se bude věnovat dceři Kateřině. Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši však po skončení aktivní kariéry musí své představy korigovat. Stal se totiž členem vedení Galatasaray Istanbul.

Tomáš Ujfaluši už si za Spartu nezahraje. Ohlásil konec kariéry foto: Mafra - František Vlček

Ještě před týdnem Tomáš Ujfaluši trávil dovolenou v Dubaji a na dálku přál Galatasaray, svému bývalému klubu, v souboji s Juventusem o postup do osmifinále Ligy mistrů.

Až se v únoru turecký klub v boji o čtvrtfinále srazí s Chelsea, usedne Ujflauši na tribuně v čestné lóži jako jeden ze členů managmentu.

"Pro Tomáše to je skvělá příležitost a šance. Možnost být součástí vedení Galatasaraye byla ve hře několik týdnů, v úterý jsme všechno finalizovali při dohodě s nejvyššími představiteli klubu," řekl agentuře ČTK hráčův agent Dalibor Lacina.

Pětatřicetiletý Ujfaluši bude mít na starosti sportovní záležitosti, bude spojkou mezi vedením klubu a mužstvem. Časem by se mohl stát sportovním ředitelem. "Má velké jméno, hráči ho budou respektovat. Věříme, že bude úspěšný," řekl mluvčí klubu Cenk Ergün pro televizi NTV.

Ujfaluši se do jednoho z nejvýznamnějších a nejslavnějších tureckých klubů vrací po půl roce. Zkraje července se dohodl na předčasném ukončení smlouvy, kvůli vleklým potížím s operovaným kolenem za tým nastoupil naposled v září 2012.

V srpnu však překvapivě podepsal kontrakt se Spartou. Začal s plným tréninkem, nastoupil do dvou zápasů domácího poháru a dvakrát si zahrál v přípravných duelech. Dál ho však trápily zdravotní problémy, proto po ligovém podzimu oznámil konec kariéry.

"Nebylo to těžké rozhodnutí, protože zdraví má člověk jen jedno. S kariérou jsem spokojený," prohlásil Ujfaluši.

V Galatasaray působil od léta 2011 a ve své první sezoně hned získal ligový titul. Úspěchy provázely celou jeho kariéru. Odchovanec Olomouce čtyři roky nastupoval za Hamburk a stejně dlouho byl i ve Fiorentině. Po mistrovství Evropy 2008 přestoupil do Atlétika Madrid, s nímž o dva roky později triumfoval v Evropské lize i Superpoháru. Ve Spartě mu to kvůli potížím s kolenem nevyšlo.

"Do Sparty jsem přišel proto, abych jí pomohl na hřišti. Ale v momentálním stavu jsem pokračovat nemohl. Navíc v zimní přípravě by mě čekaly tréninky na umělé trávě, možná i v hale, což by pro to moje koleno nebylo dobré. Nastal čas říct sbohem."

Fotbalu však sbohem nedal.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...