Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Úleva ve fotbalové Slavii. Spory s ENIC končí

Sport

  9:00
PRAHA - Další existence fotbalové Slavie už není ohrožena, včerejšek přinesl důležitý zlom. Investiční skupina Natland oznámila ukončení veškerých sporů se společností ENIC. "Jde o skutečně významný posun na cestě k fungující a úspěšné Slavii," uvedl investiční ředitel Natlandu Josef Vojta.

Slavia foto: ČTK

Není to přehnané tvrzení. Přestože Slavia získala od fotbalového svazu profesionální licenci a měla jistou účast v příští sezoně první ligy, ENIC mohl její stabilitu dál výrazně ohrozit. 

Nejakutnějším problémem zůstával už řadu měsíců zhruba stomilionový dluh, který ENIC měl vůči klubu z doby, kdy byl jeho majoritním akcionářem. Už na začátku týdne obě strany odvolaly soudní stání, které kvůli tomuto případu mělo proběhnout u Městského soudu v Praze.

Britská společnost také neuznávala navýšení základního jmění o virtuální částky za pojistky hráčů. V roce 2008 po této transakci přišla ve Slavii o většinový podíl. Svých práv se ENIC domáhal soudní cestou. Kdyby v právní bitvě uspěl, vyvolalo by to další otřesy.

Kolik Natland s Řebíčkem platili? To je tajemství
Nyní by všechny nesrovnalosti měly patřit minulosti. Na kolik urovnání vztahů vyšlo, odmítly obě strany prozradit. "Nebudeme to jakkoliv komentovat," uvedl mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

Ještě nastala jedna změna. Novým vlastníkem všech slávistických akcií se stala akciová společnost Viscontia. Její struktura věrně kopíruje rozdělení vlastníků ve Slavii. 70 procent v ní ovládá Natland, zbytek patří bývalému ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi. Také on se podle prohlášení Natlandu finančně podílel na vyrovnání s ENIC.

Vliv ENIC na dění ve Slavii tím definitivně končí. Poprvé od roku 1997, kdy společnost do červenobílého klubu vstoupila se záměrem vybudovat z něj přední evropský klub. "Věříme, že se Slavia nyní vrátí k úspěchům na hřišti a stabilitě mimo něj," rozloučil se ředitel ENIC Matthew Collecott.

Autor: