Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Um Zidana, vzhled Ronalda. Talent Gourcuff doplácí na povahu

Sport

  15:00
LYON/PRAHA - Má vzhled filmové hvězdy. Tak trochu vypadá jako opora Realu Madrid Cristiano Ronaldo. A když dal v roce 2009 Yoann Gourcuff magický gól, svět přirovnával jeho um k legendárnímu Zinedinu Zidanovi. Dnes je francouzskému fotbalistovi šestadvacet let a Lyon se ho chce po sezoně zbavit. V týmu je nejlépe placeným mužem, ale na hřišti to nepotvrzuje. A bývalí spoluhráči a trenéři se shodují, že kromě častých zranění za to může i záložníkova povaha.

Fotbalista Lyonu Yann Gourcuff (vpravo) a Eric Tié Bi z Evianu foto: Reuters

V lednu 2009 uchvátil nádhernou trefou svět. Mladík v dresu Bordeaux převzal na hranici šestnáctky balon, obtočil se piruetou kolem prvního obránce Paris St. Germain, kličkou se zbavil dalšího a nekompromisně zakončil. "Když se Zinedine Zidane loučil s aktivní kariérou, bylo mi smutno. Ale když jsem uviděl, co dokáže Yoann, zase jsem se cítil jako malý kluk, který našel svůj idol," vyprávěl nadšeně někdejší francouzský reprezentant Christophe Dugarry. A francouzská média psala o "fenoménu Gourcuff" a "následovníkovi Zidana".

Najednou všichni znali kluka z fotbalové rodiny (jeho otec Christian také hrával nejvyšší soutěž ve Francii a nyní trénuje prvoligový Lorient), který byl v juniorských letech také dvanáctým tenistou světa. Už jako mladíka ho chtěl londýnský Arsenal. Spolu s Karimem Benzemou (Real Madrid) a Samirem Nasrim (Manchester City) patřil Gourcuff mezi největší fotbalové naděje  Francie a brzy se po něm začaly poohlížet evropské velkokluby. "Má skvělou  techniku, přihrávky, je neúnavný a ze zálohy dokáže dirigovat hru svého týmu," psalo se o něm.

A to už měl za sebou neúspěšné angažmá u italského giganta AC Milán a první reprezentační zkušenosti. "Je to nejtalentovanější hráč své generace. Pozorně ho sledujte, vyplatí se to," pravil o něm kdysi francouzský internacionál David Ginola. Už tehdy se ale začalo proslýchat, že mladíkův rozlet ničí jeho povaha. Na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, které skončilo pro rozhádanou Francii katastrofou, se měl pohádat se spoluhráčem z národního týmu a hvězdou Bayernu Mnichov Franckem Ribérym.

"Je skvělý fotbalista, ale psychicky na to nemá"

Ani v Miláně nepatřil mezi oblíbence. "Vůbec sem neměl chodit. Neučil se Italsky a stranil se kolektivu. Doplatil na své namyšlené jednání," řekl o něm tehdejší kapitán AC Paolo Maldini. "Je skvělý fotbalista, ale psychicky na to nemá," přidal se ke kritice slavný kouč Carlo Ancelotti. Před třemi lety sáhl po znovuzrozeném tvořivém středopolaři Lyon, který neváhal vyplatit 22 milionů eur (dnes v přepočtu asi 550 milionů korun). Jenže mladíkova  kariéra se úplně zasekla. "Jsem zklamaný a frustrovaný, čekal jsem od sebe víc," uznává Gourcuff.

Často bojoval se zraněními, například v této sezoně odehrál pouze 11 zápasů, dal jeden gól a na jeden přihrál. A nejlepší prý není ani fotbalistův přístup. "Musí se víc snažit, víc bojovat pro tým," nabádá svého svěřence  trenér momentálně čtvrtého týmu francouzské ligy Rémi Garde. "Nevěřím, že fotbalista může ztratit talent. Snažíme se s ním pracovat tak, aby zase byl tím fotbalistou, kterého jsme kupovali," přidává se prezident klubu Jean-Michel Aulas.

Média tak stále více spekulují, že se Lyon problémového Gourcuffa zbaví. Experti naopak hráče nabádají, aby opustil francouzskou ligu a šel do zahraničí. "Tam na něj nebude takový tlak. Teď ho média pronásledují, ale on potřebuje zase najít chuť k fotbalu," myslí si trenér Jean-Louis Gasset, který mladíka vedl v Bordeaux. "Stále má na to, aby byl klíčovým záložníkem reprezentace a prosadil se ve vekolkubu. Není tak špatný, jak se o něm říká. Jen se chce cítit šťastný. Pokud si nevěří, tak se uzavírá a dělá problémy," vysvětluje Gasset.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...