Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Upachtěná výhra Česka nad Slovinskem 1:0

Sport

  19:36aktualizováno  20:05
Praha - Česká fotbalová reprezentace si připsala první výhru v kvalifikaci na MS 2010 v Jihoafrické republice. Dnes na Stínadlech "přehráli" nebezpečnější Slovince 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil Libor Sionko. K ČLÁNKU FOTOGALERIE.

Český hrdina - brankář Daniel Zítka. foto: ČTK

Čekali jste, že Češi složí reparát za trapný výkon proti Polsku? Chyba lávky. Reprezentační kouč Petr Rada sice dal na "nátlak" veřejnosti a udělal celkem pět změn v základní sestavě, na hře týmu to ovšem znát nebylo. Slovinci byli celý první poločas nebezpečnější. Jejich kombinace na pár doteků dělaly české obraně velké problémy.

A dvakrát se při samostatných nájezdech zaskvěl Daniel Zítka, který skvěle zaskočil za Petra Čecha. Zuby si na něm vylámalo postupně duo Dědič-Šišič. Největší šancí byla dělovka Jankulovskiho ze závěru první půle, která musela Handanoviče pořádně štípat v rukavicích.

Druhý poločas velkou změnu nepřinesl. Češi působili apatickým dojmem. Hra připomínala zápas starší gardy, ovšem bez technických parád. Ofenzivní hráči Slovinska nadále větrali naši obranu, jen jejich neschopnost v zakončení zachránil svěřence Petra Rady od pohromy.

A v 62. minutě uděřilo na druhé straně. Chvilkový nápor Čechů zakončil centr Jankulovského na Sionka a jeho přesná hlavička - 1:0. Ani poté se nápor našich fotbalistů nekonal. Místo, aby Baroš a spol. využili šoku Slovinců, začali nesmyslně výsledek bránit. Nakonec to vyšlo. Češi zvítězili, přestože se pořádně ani nezpotili. Slovinci doplatili na svou neschopnost v zakončeni a naivitu.

Nevyznamenali se ani fanoušci na teplickém stadionu, kteří po celé utkání mlčeli. Fotbalisté si museli připadat jako na hřbitově. Stejně tak "zazářila" televize Nova, která přenos hned po utkání ukončila kvůli Televizním novinám. Chtěli jste znát názor českých hráčů či trenéra?! Smůla... Blamáž se vším všudy!!!

Zápas jsme sledovali on-line ZDE.

CO ŘEKLI PO ZÁPASE?
Petr Rada:
"V prvním poločase jsme měli několikrát štěstí, za výkon ve druhém počase jsme si vítězství zasloužili."

Libor Sionko: "Jsem rád za to, že jsem dostal šanci a nakonec vstřelil gól. Moc nám ta výhra pomohla."

Marek Jankulovski: "Výkon nebyl ideální, ale výhra se počítá."

VÝSLEDEK:
Česká republika - Slovinsko 1:0 (0:0)
Branka: 62. Sionko. Rozhodčí: Atkinson - West, Richardson (všichni Angl.). ŽK: Pospěch, Jarolím - Ilič, Brečko, Šuler. Diváci: 15.225.

SESTAVY:
Česko: Zítka - Pospěch, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Rajnoch, Jarolím (66. Šírl), Plašil - Baroš (90.+1 Kladrubský), Fenin (81. Svěrkoš). Trenér: Rada.

Slovinsko: S. Handanovič - Ilič, Mörec, Šuler, Brečko (87. Mejač) - Šišič (65. Birsa), Koren, Radosavljevič, Kirm - Novakovič, Dedič (79. Jokič). Trenér: Kek.

Autoři: