Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Uskuteční se letos vůbec EURO? Ve hře je několik náhradních variant, včetně omezení počtu zemí

Sport

  5:00
UEFA stále doufá, že se jí podaří uskutečnit mistrovství Evropy ve fotbale v původním plánovaném formátu, tedy ve dvanácti hostujících zemích. Jenže si zároveň uvědomuje, že má omezené možnosti, a tak začíná pomalu zvažovat, že země omezí na čtyři.

ALL BLACKS DO TOHO! Fanynka Nového Zélandu před slavným stadionem Wembley. foto: Reuters

V loňském roce mělo být EURO revoluční. Poprvé v historii by ho neměl hostit jeden stát, ale cestovat se mělo napříč celou Evropou. Jenže koronavirová pandemie řekla velké NE. EURO se tak muselo odložit o rok a i tak to s původní myšlenkou nevypadá nijak nadějně.

Na takovém hřišti se hrál duel Tottenham - Manchester City
Na takovém hřišti se hrál duel Tottenham - Manchester City

Hlavním problémem je stále covid-19. Je skutečně vhodné nutit fotbalisty cestovat napříč celou Evropou, tedy do zemí, kde každá má jiné omezení? UEFA se sešla už ve středu a po setkání prezident Aleksander Ceferin potvrdil, že stále platí původní plán. Všem dvanácti zemím prodloužil lhůtu do dubna, kdy mají definitivně potvrdit, zda o hostování EURO stojí.

Rovněž ale potvrdil, že je ve hře i jiná varianta, právě snížení počtu zemí na čtyři. Vzhledem k současným situacím, pokročilosti očkovacího programu i možnostem jsou ve hře aktuálně Anglie, Portugalsko, Rusko a Německo.

Všech dvanáct hostujících měst v průběhu tohoto týdne potvrdilo, že mají o pořadatelství stále zájem. Třeba Baku či Bukurešť ale nejsou nadšené z představy turnaje bez přítomnosti fanoušků. Přeci jen potřebují finanční výlohy něčím pokrýt a televizní práva nebudou dostačující.

UEFA také pracuje s verzí, že by se celé EURO konalo pouze v Anglii. Tuto variantu ale považuje až za poslední možnost, stále totiž doufá, že se podaří uspořádat EURO napříč Evropou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!