130 let
Fanoušci na fotbalovém zápase Írán - Libanon

Fanoušci na fotbalovém zápase Írán - Libanon | foto: Profimedia.cz

Útisk fanynek v Íránu: nemohly na zápas fotbalové reprezentace, ochranka je rozehnala

Sport
  •   15:56
Domáhání se vstupu na stadion, bouřlivé protesty i slzy a nářek. Takové byly kulisy úterního utkání asijské kvalifikace fotbalového mistrovství světa mezi Íránem a Libanonem. Domácí reprezentace potvrdila svůj suverénní postup na šampionát další výhrou, když výběr českého kouče Ivana Haška porazila 2:0.

Mezi více než 22 tisíci diváky na stadionu Imáma Rezy v Mašhadu však nemohly být zhruba dva tisíce fanynek. Přestože měly platné vstupenky, do arény je nepustili. Ochranka k rozehnání davu dokonce použila pepřový sprej.

Fanýnkám bylo podle jedné z nich řečeno, že si mohou koupit přes internet lístky a přijít na zápas. „Vzaly jsme si dovolenou z práce, utratily spoustu peněz, ale teď nám říkají, že nemůžeme vstoupit,“ uvedla pro tiskovou agenturu Fars.

Místní aktivistka Masih Alinejadová požaduje, aby FIFA Íránu vybojovanou účast na mistrovství světa vzala. „Vždyť my, íránské ženy, máme už 42 let zakázaný vstup na stadiony. V čem se lišíme od západních žen? Je pokrytecké, že nás FIFA ignoruje a nepodniká rázné kroky proti režimu genderového apartheidu!“ uvedla pro Sportsmail.

Írán před časem v rámci postupných reforem zrušil zákaz ženských návštěv fotbalových utkání. FIFA mu totiž pohrozila sankcemi poté, co se v září 2019 mladá Íránka souzená za účast na fotbalovém zápase v převleku za muže - a vyděšená z toho, že půjde do vězení - upálila před soudní síní. Není však jasné, zda byl zákaz zrušen v celé zemi.

FIFA se incidentem zabývá, byť rozsah případného postihu je těžké odhadovat. V Itálii však probleskují zprávy, že v případě vyloučení Íránu z MS by jeho místo zaujala právě squadra azura jakožto nejvýše postavený tým v žebříčku, který na šampionát nepostoupil.

Autor: Tomáš Kubánek