Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Uvnitř betonového kotle čeká čarodějná atmosféra

Sport

  13:16
CHORZOW - Uvnitř Slezského stadionu kmitá několik mužů v montérkách a jen jeden jako by nespěchal. Wincenty Wolny je už v důchodu a na fotbalový stadion si jen chodí občas přivydělávat.

Češi si betonové peklo už vyzkoušeli. foto: ČTK

Den před utkáním s Českem strhává reklamy ze střídaček, které tady zůstaly po zápase s Dánskem, a přitom se pyšně rozhlíží kolem sebe. „Je to největší a nejlepší stadion v Polsku,“ říká o betonovém kolosu, který je chloubou Chorzówa.

Právě tady se dnes večer podruhé v kvalifikaci představí čeští fotbalisté. V šedivém a podivně ponurém městě na jihu Polska, kde kromě těžkého průmyslu, opuštěných fabrik a obřího lunaparku není vlastně nic k vidění.

Předloni se tady na místním výstavišti pod tíhou čerstvého sněhu zřítila střecha a připravila o život 65 lidí. Byla to tragédie, která zasáhla i Česko, vždyť mezi oběťmi byli i tři Češi. Po dnešním večeru však mají všechno přebít příjemnější vzpomínky.

Slezský stadion bude naplněný k prasknutí, na tribunách se má tísnit 50 tisíc fanoušků. Bude to hukot, na který jen tak nezapomenete. „O místní atmosféře se říká, že je čarodějná. Když se stadion zcela zaplní, bývá tady pořádný rámus,“ kýve hlavou Kazimierz Oleszek z Polského fotbalového svazu. „Dokonce i sami hráči žádají, aby se domácí zápasy hrály právě tady.“ Rozlehlou stavbu obklopuje ze všech stran zelený park, a možná i proto do špinavého Chorzówa moc nezapadá. Slezský stadion prošel před pár lety rekonstrukcí, dostal nové plastové sedačky, a přestože výhled na trávník stále kazí zbytky motokrosové dráhy, na polské poměry jde o moderní arénu.

Pamatuje i vojenské přehlídky Byť v jakémsi východoevropském balení. Mohutné ochozy tady vytvářejí uzavřený ovál, který má jen jednu nevýhodu - chybí mu střecha. „Pro všechny Poláky je to něco jako národní symbol. Kdysi měl stadion dokonce kapacitu 96 tisíc,“ připomíná Oleszek.

Rekord je však ještě vyšší. Těsně poté, co byl stadion v roce 1956 postaven, se do něj jednou vtěsnalo dokonce 120 tisíc lidí. Dávnou minulost však dnes připomínají už jen dva tunely pod tribunou za každou z branek. „Vcházeli jimi na stadion vojáci při vojenských přehlídkách. Kdysi byly hodně oblíbené, jako malý kluk si na to pamatuju,“ vzpomíná s nostalgií Wolny.

Slezský stadion, to je však především fotbal. „Je to historické místo. Porazili jsme tady třeba Anglii, Portugalsko nebo Nizozemsko. Pro soupeře je to tady nepříjemné,“ varuje Oleszek. Čeští fotbalisté peklo uvnitř betonového kotle poznají dnes večer. Jak v něm obstojí?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!