Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Už jsme jako Španělé: malý tým i hřiště

Sport

  9:00
Po celém světě se v posledních letech vyrojila řada výzkumů, které ukazují, že velký fotbal je určený pro dospělé. Žádná taktika, pravidla a poziční hra. Tím se děti nesmí zatěžovat. Strategie má být až úplně poslední zastávka ve vývoji mladých talentů. Španělsko jako první pochopilo, že se musí co nejdéle učit především technice.

Děti do 12 let budou mít ve Skotsku zákaz hlavičkovat. foto: Fotbalovaskola.info

Země úřadujících mistrů světa i Evropy dnes udává trend, protože všechny předběhla. Zareagovalo jen Německo s Nizozemskem, zbytek starého kontinentu teď propadá panice. Stačilo přitom sáhnout ke zdánlivě banální filozofii.

Zatímco všichni hnali desetileté žáky do hry o jedenácti na velkém prostoru, španělské děti pilují dribling, kličky, rychlost, střelbu, kontakt s míčem. Až do čtrnácti let hrají na malých hřištích, s malými bránami a v malých počtech. "Pak se Anglie diví, že její reprezentanti vypadají oproti Španělům jako nešikové a z mezinárodních turnajů nevozí medaile," míní Billy O’Flaherty ze severoirského klubu Ballymena. Zatím se marně snaží prosadit změny ve své zemi.

Anglie bije na poplach
Anglie však bije na poplach. V posledních měsících neustále řeší, jak ztrátu vymazat. Razantní kroky připravuje nový šéf rozvoje mládeže Gareth Southgate.

Zvednutí hranice pro přechod do velkého fotbalu je prioritou jeho programu s názvem Vaše ratolest, vaše rozhodnutí. "Lidé si přejí změnu. Vidí, jak hraje Barcelona, a ptají se, proč jejich děti nemohou předvádět to samé. Naším cílem je toho dosáhnout," říká Southgate.

Bývalý reprezentant byl za aktivní kariéry znám tím, že vždy rád poradil mladším. Jeho momentálním cílem ale je, aby kolébka fotbalu znovu produkovala hvězdné talenty. "Už nemůžeme produkovat takticky vyspělé hráče anglického střihu. Už je moc znát, že soupeři jsou vyspělejší. Až příliš nám schází tvořiví jedinci, kteří by navázali na minulost," přiznává.

Nepřipomíná vám to něco?

Také Česko spoléhá jen na dirigentské schopnosti Tomáše Rosického. Další stejně schopní fotbalisté ale národnímu týmu vedenému Michalem Bílkem chybí. Podobné potíže trápí také Itálii, Rusko, Francii a celou řada dalších zemí. "Patříme k podprůměru. Sestupný trend musíme zastavit, jinak nás čeká špatná budoucnost," varuje Dušan Fitzel, sportovně technický ředitel Fotbalové asociace ČR.

Grafika: Začátky fotbalu.

Španělská nadvláda má ale i jeden klad. Ukazuje ostatním cestu. I svaz si uvědomil, že je třeba jednat, a od nové sezony zavedl důležitá pravidla. 11 proti 11 budou hrát až mladíci starší 13 let, přitom dosud přecházeli už v deseti. "Celý kontinent nyní kopíruje Španělsko. Pro nás byly impulzem výsledky reprezentace a způsob její hry. Nepotřebujeme hrát destruktivně, ale ofenzivně, kreativně a zábavně. To lidi baví, zajímá a nakonec i přitáhne. Přejí si vidět fotbal, který v mých očích Barcelona povýšila na umění," vysvětluje Fitzel.

Česko udělalo důležitý krok
Právě proto je důležité, že mladší žáci budou hrát v počtu 7+1. Už studie Sportovní univerzity v německém Kolíně nad Rýnem z roku 1996 ukázala, že do 12 let se u fotbalistů nejvýrazněji rozvíjí technické schopnosti. Malé hřiště a menší týmy pak růst dovedností ještě zrychlují. "Jde o jeden z nejdůležitějších kroků, který jsme mohli udělat. Na malém prostoru mají děti daleko víc kontaktů s míčem, musí útočit, čelit situacím jeden na jednoho," jmenuje přínosy Fitzel.

Ještě ale dlouhou dobu potrvá, než z toho začnou reprezentace sklízet ovoce. Ten čas chce vedení českého fotbalu věnovat vzdělávání trenérů a změně přístupu k vychovávání mládeže. "Musíme předělat myšlení a zbavit se orientace na výsledek. Alibismus a přehnané ambice koučů, dětí i rodičů jsou na škodu," dodává Fitzel.

Zdá se, že Česko míří správným směrem. Vždyť úspěch Španělska je založený i na tom, že má bezkonkurenční počet profesionálních trenérů registrovaných u Evropské fotbalové asociace UEFA.