130 let
Fanoušci Kamerunu.

Fanoušci Kamerunu. | foto: Reuters

Doporučujeme

Už jsou vyprodané. Češi marně shánějí vuvuzely

Sport
  •   9:00
PRAHA - V Evropě na ně slyšíte samé stížnosti. Vytrvalé bzučení vuvuzel na mistrovství světa kazí divákům zážitek z fotbalu. Současně se z prodeje plastikových trubek stává výnosný byznys a není vyloučené, že v ­příští sezoně zaplaví také stadiony mimo Jižní Afriku. Prodejci hlásí, že zájem o­ vuvuzely, které se staly neodmyslitelnou součástí probíhajícího šampionátu, strmě roste už i v Česku.

Domácí trh přitom "vuvuzelí horečka" evidentně zaskočila. Lukrativní zboží nabízely na začátku týdne pouze dva internetové obchody. O tržby mají nyní postaráno. "Co se děje od pondělí, to se dá těžko popsat. Prakticky každou minutu mi přijde nějaká objednávka," řekl LN Richard Kurta z Alextoys.cz.

Co je to Vuvuzela.

Vuvuzely se rozhodl zařadit do sortimentu svého obchodu s hračkami teprve o víkendu a až včera vyrazil do Německa vyzvednout prvních 500 kusů. To už byl zavalený požadavky od nedočkavých zákazníků. "Proto jich zpátky přivezu víc. Záleží to na tom, kolik se mi jich vejde do auta." Aby utlumil mimořádný zájem, zvýšil Kurta dokonce dočasně cenu vuvuzely ze 300 na 998 korun. "Zase ji vrátím zpátky na původní úroveň. Potřebuju získat čas na vyřizování objednávek."

Amazon hlásí růst o­ 1000 ­procent
S větším předstihem se na nápor připravil Tomáš Zeman z ­Army-eshop.cz. Zkušební várku 100 kusů si opatřil už čtvrt roku před začátkem šampionátu, kvůli zvýšení propagace zakoupil doménu www.vuvuzela.cz. Během prvních tří měsíců před šampionátem prodal jen deset exemplářů. Od pátku, kdy mistrovství začalo, je všechno jinak. "Během jednoho dne jsem prodal stovku vuvuzel. Je to úplný kolaps." Vuvuzely jsou nyní vyprodané a Zeman na internetu žádá zákazníky, aby ho nebombardovali telefonáty. Další dodávku slibuje až na příští týden.

Podobná je situace i jinde v Evropě. Jeden z největších internetových prodejců Amazon hlásí nárůst prodeje vuvuzel o 1000 procent. David Broughton ze společnosti Thevuvuzelaman.co.uk zase novinářům prozradil, že obdržel rekordní objednávku z Dubaje na 10 tisíc kusů vuvuzel. "Kdyby někdo věděl o půl milionu volných vuvuzel, mohl by se z něj stát boháč," řekl na webu deníku The Guardian.

Fanoušek Japonska.

I čeští prodejci ale dobře vědí, že šílenství kolem vuvuzel nebude trvat věčně. "Lidi se jich brzy nabaží. Vidím to zhruba na týden," odhaduje Zeman. Pro podnikatele je teď nutné reagovat rychle, dokud je zájem největší. "Vuvuzely půjdou na odbyt i po mistrovství. To už ale hodně vzroste konkurence mezi prodejci a také klesne cena vuvuzel," domnívá se Richard Kurta z­ Alextoys.cz.

Objevili se i podnikatelé, kteří se rozhodli proti vuvuzelám bojovat. Podnikatel z Mnichova Celerence Schlieweis nabízí "antivuvuzelový filtr." Vytvořil pětačtyřicetiminutovou hudební nahrávku, která se prý s hlukem vuvuzel vzájemně vyruší. Odborníci připouštějí, že by filtr teoreticky mohl fungovat, ale pouze při použití jedné vuvuzely. Aktivitu německého podnikatele považují za podvod. "Spíš bych navrhnul, ať si na to zvyknou a raději si nalijí další pivo," poradil profesor akustiky na univerzitě v Salfordu Trevor Cox všem naříkajícím fanouškům.

Pustíte vuvuzely na svůj stadion?

Mluvčí Slavie Praha Ondřej Zlámal:
Vuvuzela je nebezpečný předmět, který může ohrožovat zdraví malých dětí na stadionu. Majitel našeho stadionu už upravil návštěvní řád tak, že jsou v ­Edenu zakázané. Na našich internetových stránkách se ptáme fanoušků na jejich názor. Málokdy dopadne anketa tak jednoznačně jako tentokrát. O­hlasité trubky nemají zájem.

Ředitel komunikace Sparty Praha Ondřej Kasík:
Zatím jsme to konkrétně neřešili, ale jsem přesvědčený, že absolutní většina našich fanoušků by dala najevo všem, kteří by si vuvuzely na Letnou sebou přinesli, že to proti návštěvnímu řádu je.

Mluvčí Baníku Ostrava Igor Bruzl:
U nás fanoušci na pomůcky při fandění tradičně vůbec nespoléhají. V kotli na Bazalech třeba nemají ani bubny. Věříme, že zůstanou u­chorálů a ­tradičního fandění.

Mluvčí Slovácka Aleš Mazurek:
Vuvuzela nespadá mezi předměty zakázané na našem stadionu, jako třeba pyrotechnika, ale i tak věřím, že fanoušci budou používat dál především hlasivky.

Autor: Petr Adam