130 let

Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger. | foto: ČTK/AP

‚Už se do Arsenalu nikdy nevrátím‘. Wenger uzavřel kapitolu Arsenal, nechce ani do hlediště

Sport
  •   7:14
Londýn - V Arsenalu strávil dlouhých dvacet let, po svém konci však Arséne Wenger prozradil, že plánuje odejít úplně a už se na Emirate Stadium nikdy nevrátit. Dokonce ani jako fanoušek.

V Anglii přibývá nakažených fotbalistů. Druhá vlna testování odhalila další dva

V roce 2018 se rozhodl Arséne Wenger ukončit svou trenérskou kariéru. Po dvaadvaceti letech ve službách Arsenalu. Dnes sedmdesátiletý Francouz se stal nejdéle působícím koučem v historii Premier League. O devět měsíců překonal i sira Alexe Fergusona.

Během této éry vybojoval mimo jiné tři tituly, sedmkrát se svým týmem ovládl FA cup. To vše ale hodil za hlavu. Když oznámil konec kariéry, vzkázal, že ho v Arsenalu nikdo neuvidí. A svá slova plánuje dodržet. „Návrat na Emirates Stadium? Říkal jsem, že končím úplně. Bylo to rozhodnutí, které jsem učinil,“ řekl v rozhovoru pro beIN Sports.

Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger.
Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger.

Arsenal byl přitom jeho vášní, počítal si i odkoučované zápasy. „Pracoval jsem v klubu po 1235 zápasů, měl jsem tam dobré i zlé časy, ale vždy jsme se snažili bránit klubové hodnoty. Myslím, že se nám to podařilo,“ shrnul své dlouhé působení.

Na londýnský klub však nezanevřel, ač si jeho odchod spousta fanoušků žádala už dlouho. „Pořád se o klub hodně zajímám, sleduji všechny zápasy.“ Přesto se na stadion už podívat nechce.

V Arsenalu ho ve funkci vystřídal Unai Emery, po sérii špatných výsledků však přišel Mikel Arteta. Bývalý špičkový fotbalista si během své bohaté kariéry zahrál například v PSG, Real Sociedad či Evertonu. Posledních pět let hrál za Arsenal a klub mu natolik přirostl k srdci, že se do něj po štaci v Manchesteru City vrátil.

Ač se klubu momentálně nedaří a je v tabulce na deváté příčce, má Španěl Wengerovu důvěru: „Věřím, že má Arsenal stále nějakou kulturu v předváděné hře. Přál bych si, aby byla respektovaná. Doufám, že ji Mikel do týmu znovu přinese.“

Také Premier League se chystá na restart sezony. Ten by měl přijít v průběhu června, pochopitelně za zavřenými dveřmi.

Autor: Tereza Janovská