Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Uzdravil se a dal gól. Freiburg si chválí opožděnou premiéru Daridy

Sport

  20:00
FREIBURG - Fotbalista Vladimír Darida ve čtvrtek večer poprvé nastoupil za německému Freiburg a gólem pomohl k remíze 1:1 proti portugalskému Estorilu v Evropské lize.

Fotbalista Vladimír Darida foto: ČTK

Běžela 11. minuta, Darida si naběhl do pokutového území a z velkého úhlu vypálil. Míč díky teči jednoho z obránců zcela změnil směr a zapadl k bližší tyči, tedy na opačnou stranu, než se vrhl brankář. Nováček v červeném dresu Freiburgu s číslem 7 na zádech rozpřáhl ruce a užíval si jásot tribun. Ve své premiéře 23letý záložník zaujal. Ač se před zápasem všeobecně čekalo, že do hry ještě nezasáhne, na hřišti vydržel 77 minut - chvíli si tak zahrál i dalším českým záložníkem Václavem Pilařem, který naskočil v 66 minutě. Pilař se vrací po více než roční pauze, kdy se dostával ze zranění kolena.

Třetí Čech Pavel Krmaš zůstal jen mezi náhradníky. "Začali jsme skvěle, Darida nám zpříjemnil začátek zápasu. Podal velmi dobrý výkon, ukázal, že pro nás bude posilou," radoval se Christian Streich, trenér Freiburgu. Německý klub, kometa bundesligy z minulé sezony, si Daridu pořídil na konci srpna jako nejdražší posilu ve své historii. Do Plzně za něj poslal 103 milionů korun, ale poprvé ho mohl využít až teď na konci října. Darida totiž léčil zranění kotníku ze zářijové kvalifikace v Itálii, které si odnesl ze souboje s drsným stoperem Chiellinim.

Myslel si, že si dá několikadenní pauzu, ale rekonvalescence se protáhla na šest týdnů. Bez fotbalu byl od 10. září. A ve čtvrtek rovnou naskočil do základní sestavy nového klubu. Není to ale Freiburg z minulé sezony. Tým se trápí, v německé lize je předposlední, v Evropské lize uhrál ve skupině jen dva body a bude se snažit předstihnout Liberec, který drží s pěti body druhou pozici, z níž se postupuje do jarní fáze. "Moc mě těší, že je Vláďa zdravý a už může hrát. Radši to klepu na zuby, protože to nebyla jednoduchá doba," říká Ondrej Chovanec, hráčův manažer.

Plzni pomohl k titulu a postupu do Ligy mistrů

"Přijdete do klubu a nemůžete hrát. Vláďa z toho byl nešťastný a musel se snažit, aby nic neuspěchal. Freiburg ho chtěl vykurýrovat, aby se z toho zranění nestal chronický problém. Za žádných okolností by ho nepustili do hry dřív, než si byli absolutně jisti, že je fit." Zdá se, že by Darida mohl navázat tam, kde skončil. Plzni výrazně pomohl k českému titulu a následnému postupu do Ligy mistrů, stal se z něj klíčový muž reprezentační zálohy. Freiburg bude jeho parádní letní výkony potřebovat. V bundeslize ho o víkendu čeká důležitý zápas s Hamburkem, který na tom také není dobře. "Úvod nebyl ideální, ale pořád je dost zápasů na to, abychom se dostali úplně někam jinam," věří Darida.

Fotbalista Freiburgu Vladimír Darida

"Moc mě těší, že je Vláďa zdravý a už může hrát. Radši to klepu na zuby, protože to nebyla jednoduchá doba," říká Ondrej Chovanec, hráčův manažer. "Přijdete do klubu a nemůžete hrát. Vláďa z toho byl nešťastný a musel se snažit, aby nic neuspěchal. Freiburg ho chtěl vykurýrovat, aby se z toho zranění nestal chronický problém. Za žádných okolností by ho nepustili do hry dřív, než si byli absolutně jisti, že je fit."

Zdá se, že by Darida mohl navázat tam, kde skončil. Plzni výrazně pomohl k českému titulu a následnému postupu do Ligy mistrů, stal se z něj klíčový muž reprezentační zálohy.  Freiburg bude jeho parádní letní výkony potřebovat. V bundeslize ho o víkendu čeká důležitý zápas s Hamburkem, který na tom také není dobře. "Úvod nebyl ideální, ale pořád je dost zápasů na to, abychom se dostali úplně někam jinam," věří Darida.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!