Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V Anglii se japonská hvězda trápí. Kouči Dortmundu to trhá srdce

Sport

  16:00
MANCHESTER/PRAHA - Je největší fotbalovou superstar Japonska. Aby ne, vždyť obléká dres slavného Manchesteru United. Jenže Šindži Kagawa si angažmá v anglickém velkoklubu moc neužívá. Kdyby totiž zůstal v Dortmundu, těšil by se teď na finále Ligy mistrů. Jeho malé herní vytížení u "Rudých ďáblů" přitom nechápe ani trenér Borussie Jürgen Klopp, který ze záložníka udělal hvězdu evropského formátu.

Fotbalista Manchesteru United Šindži Kagawa foto: Reuters

Na Old Traffor přestoupil Kagawa loni v létě a stal se teprve pátým Japoncem v historii, který hraje Premier League. Stejně jako jeho předchůdci se ale zatím výrazně neprosadil. Dokonce musel občas zaskakovat na křídle čerstvého anglického mistra. Tedy na postu, na kterém se necítí úplně nejlépe. Dohromady odehrál jen dvacet zápasů, v nichž dal šest branek a na tři nahrál.

Trenér Dortmundu Juergen Klopp

"Nechápu to, Kagawa je jedním z nejlepších fotbalistů na světě. Jenže v United hraje maximálně dvacet minut a ještě na levém křídle. Láme mi to srdce a slzy se mi hrnou do očí. Šindži je klasický ofenzivní střední záložník s jedním z nejlepších čichů na góly, s jakým jsem se kdy setkal," diví se Klopp, jehož svěřence v sobotu čeká finále Ligy mistrů proti německému rivalovi Bayernu Mnichov. Sám Kagawa se cítí mizerně a mrzí ho, že znovu doplatil na vleklé zranění kolene. "Nejsem se sebou spokojený. Cítím se frustrovaný, řeším samé problémy a mám obavy o svou budoucnost," vysvětluje.

"Sám sobě bývám největším kritikem a štve mě, že hned v první sezoně v takovém velkoklubu řeším hlavně zdravotní problémy. V Dortmundu jsem byl daleko platnějším hráčem," lituje.  Kagawa byl v Japonsku vůbec prvním hráčem, který měl tolik talentu, že podepsal profesionální smlouvu ještě před dokončením střední školy. Takové podmínky dostávají v zemi pouze nadějní hráči, kteří září v juniorkách prvoligových klubů. Trenéři a experti nejčastěji vyzdvihují jeho techniku, vnímání, pohyb, přesné přihrávky a schopnost dávat góly.

Dortmund Kagawu prodal za padesátinásobek nákupní ceny

V roce 2010 si rodáka z Kóbe vyhlédnul Dortmund a díky přestupní klauzuli ve smlouvě získal talentovaného záložníka za pouhých 350 tisíc euro (v přepočtu něco přes devět milionů korun). Hned v první sezoně pomohl klubu k bundesligovému titulu a dostal se do ideální jedenáctky sezony. Fanoušci v něm viděli nástupce české hvězdy Tomáše Rosického. "Hraje jako anděl," obdivoval ho turecký spoluhráč Nuri Sahin než sám odešel do Realu Madrid.  Borussia pak prvenství v soutěži obhájila i va dalším ročníku. Japonský reprezentant si připsal 13 gólů a 11 asistencí a byl vyhlášen nejlepším asijským fotbalistou roku.

Není divu, že loni za astronomických 16 milionů liber (více než půl miliardy korun) odešel posílit Manchester United. Dortmund tak vydělal padesátinásobek toho, co za hráče utratil. "Když se loučil s Borussií, dvacet minut jsme si plakali na ramena. Mrzí mě, že pro fotbalisty z Japonska je příjemnější se trápit v Manchesteru United než budovat světový tým v Dortmundu. Přitom stačí mít trochu víc trpělivost," zlobí se Klopp. "Ale já pořád doufám, že se budu během kariéry zlepšovat a vybojuju si své místo," míní Kagawa.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...