130 let

Radost fotbalistů Brazílie. | foto: Reuters

Brazilci porazili Chorvatsko, ale pomohla jim sporná penalta

Sport
  •   21:56aktualizováno  13. června 0:07
SAO PAULO (Od našich zpravodajů) - Pravidlo, že pořadatel první zápas na fotbalovém mistrovství světa neprohrává, nadále platí. Brazílie odstartovala letošní šampionát výhrou 3:1 nad Chorvatskem. Zasloužil se o to ten, od kterého to celá země čeká nejvíc - dva góly vstřelil Neymar.

"Bylo to lepší, než jsem si myslel. Doufal jsem, že vyhrajeme, ale že při premiéře na mistrovství světa dám dva góly, tak na to jsem ani nepomyslel," culil se Neymar po zápase.

Brazílie slaví první vítězství, ale rozhodující moment zápasu se bude ještě rozebírat... Penaltový faul za stavu 1:1 ve druhém poločase totiž nafilmoval útočník Fred a japonský rozhodčí Nišimura na to skočil. "Nevinnému" obránci Lovrenovi navíc udělil žlutou kartu.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Zodpovědnost na sebe vzal útočník Neymar. Nejdřív pohledem dlouho hypnotizoval míč, pak třemi úskoky stranou změnil směr rozeběhu, kratičkými krůčky přicupital k míči a vystřelil... Brankář Pletikosa sice skočil na správnou stranu a dokonce si na míč sáhl, ale gólu nezabránil. 2:1!

Zaplněný stadion v Sao Paulu, kde chvíli před zápasem proběhl slavnostní ceremoniál, propukl v jásot. Nadšení fanoušci - většinou oblečení ve žlutých dresech - velebili národního hrdinu Neymara.

"Pořád mluvíme o respektu, ale k nám ho dneska nikdo neměl. Jestli tohle byla penalta, tak nemusíme hrát fotbal a můžeme se dát třeba na basketbal. Je to ostuda," čertil se chorvatský trenér Kovač.

Neymar každopádně svůj úkol, tedy táhnout Brazílii k úspěchu, ve čtvrtek plnil maximálně. Byl to právě útočník Barcelony, kdo Brazílii uklidnil, když v prvním poločase překvapivě prohrávala.

Před hranicí pokutového území napřáhl a vystřelil. Míč sice netrefil dokonale, jak chtěl, ale to pro něj paradoxně bylo štěstí. Střela totiž skončila přesně u levé tyčky, kam gólman Pletikosa nedosáhl.

Ano, Brazílie měla převahu, připsala si víc střela a byla nebezpečnější. Ale že by houževnatého soupeře přejela, to ne... V útoku chyběly automatismy a v obraně občas jednoduchost a větší důraz.

Co s míčem vymyslí Brazilec Maicon?

Chorvaté nebyli odevzdaní, ač šli do zápasu jako jasný outsider. Míč sice nedrželi tak často jako Brazílie, ale pokoušeli se vyrážet do rychlých protiútoků.

Jeden z nich jim se štěstím vyšel. A to když Olič odcentroval od levé postranní čáry a míč prošel hned přes několik hráčů až k Marcelovi, který si nešťastně vstřelil vlastní gól.

Překvapení hned na začátek! Jenomže Chorvaté náskok neudrželi. Výsledek otočil Neymar a v nastaveném čase přidal ještě třetí brazilský gól Oscar.

MS ve fotbale - základní skupina A

Brazílie - Chorvatsko 3:1 (1:1)

Branky: 30. a 71. z pen. Neymar, 90. Oscar - 11. vlastní Marcelo. Rozhodčí: Nišimura - Sagara, Nagi (všichni Jap.). ŽK: Neymar, Luiz Gustavo - Čorluka, Lovren. Diváci: 62.103.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (63. Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (88. Ramires), Hulk (68. Bernard) - Fred. Trenér: Scolari.

Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrič, Rakitič - Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič - Jelavič (78. Rebič). Trenér: Kovač.

Autor: