130 let

Radoslav Kováč včera bojoval jako lev, na výhru to nestačilo. | foto: ČTK

V Česku panuje po zápase zklamání

Sport
  •   11:28
PRAHA - Čeští fotbalisté v úvodu kvalifikace o mistrovství světa bezgólovou remízou v Severním Irsku ani předvedeným výkonem nijak nenadchli, i když remíza se prý v konečném účtování může hodit. Tak většinou hodnotí český tisk první ostré vystoupení národního týmu v nové sezoně. Deníky také připomínají těžké podmínky, v nichž se v Belfastu hrálo - hustý déšť a silný vítr. Nejlépe z fotbalistů hodnotí brankáře Petra Čecha, který na začátku druhého poločasu zmařil domácím největší šanci utkání.

"Premiéra ve větru nevyšla," hlásá palcový titulek MfDnes. Deník remízu označuje za "upocenou". Fotbalisté prý do Severního Irska na začátku kvalifikace přijeli získat klid a sebevědomí, ale nakonec prý mohli být rádi, že Čech v 51. minutě chytil jasnou příležitost. Tvrdé podmínky podle listu nahrávaly domácím bojovníkům a pomáhaly jim čelit české snaze o kombinaci. "Tráva ve Windsor Parku byla jako nevyždímaná houba," popisuje náročné kulisy středeční bitvy Sport.

Blesk fotbalisty nijak nešetří. "Bída ve vichru," stojí nad úvodníkem, v němž autor reprezentaci kritizuje za nevýrazné představení. "Ani jedna tutová šance, jedna slabá střela na bránu. Prostě velké NIC. Fotbalisté začali kvalifikaci - jak to říct slušně a neurážet - rozpačitě. Byla to velká nuda," píše Blesk.

Deník Sport zase připomíná, že Češi za kanálem La Manche nezlomili svůj komplex a na ostrovech čekají na výhru od března roku 2001, kdy díky trefě Pavla Nedvěda zvítězili právě v Severním Irsku 1:0. A také skutečnost, že český tým zahájil kvalifikaci druhým nejhorším výsledkem z posledních pěti cyklů. "Ostrovy zůstaly nedobyté," píše Sport, podle nějž byli Češi lepší v prvním poločase a "na hřišti kralovali", ovšem po poločase naopak Čechův zákrok pomohl k prvnímu získanému bodu. 

Sport ve své poznámce tvrdí, že bod získaný v Belfasu je málo. "Už pohled na sestavy to říká. Kvalita byla jednoznačně na české straně. Těžké podmínky by donutily Severní Iry k chybám, jenže to by je Radova parta musela dostat pod tlak. To se ovšem nestalo," míní autor, podle nějž se navíc hosté po změně stran Irů spíše báli.

Český tisk na druhé straně upozorňuje i na to, že remíza v Severním Irsku, kde v minulých letech selhala řada favoritů - předloni třeba Španělé - může mít svoji cenu. "Ztráta nemusí až tak bolet, zvlášť poté, co klopýtli i Slováci, kteří prohráli na půdě Slovinska. "Remíza potvrdila, jak vyrovnaná bude 3. kvalifikační skupina," napsala MfDnes.

V hodnocení jednotlivých reprezentantů se deníky většinou shodují. Nejlepší známky si vysloužil Čech. Jen Aha! se pozastavuje nad jeho nejistotou u centrovaných míčů, kdy prý gólman Chelsea "plaval". Nejhorší známky dostávali záložníci Libor Sionko s Jaroslav Plašil a útočník Milan Baroš.

Hlavně posledně jmenovaný prý nenavázal na svůj srpnový výkon z Anglie, kde se blýskl vstřeleným gólem - prvním po půldruhém roce v národním týmu. "Pokud myslí své procitnutí vážně, měl předvést víc," tvrdí Lidové noviny. "Mistr světa v divení se: po mírně nepřesné přihrávce, po verdiktu sudích, prostě pořád," přidal se Blesk, zatímco MfDnes upozorňuje na jeho šanci z první půle. "Kdyby neminul...," zakončuje svoje hodnocení deník. Několik listů poukazuje na skutečnost, že Baroš po utkání odmítl hovořit s novináři.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat