Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Evropě startuje kvalifikace o MS, bojuje se o 13 míst

Sport

  12:58
PRAHA - V evropském fotbale začíná boj o účast na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Třiapadesát týmů bude usilovat o 13 účastnických míst, které má UEFA k dispozici. O postup z pozice vítěze jedné z devíti skupin či z druhého místa přes baráž se ucházejí jak obhájci titulu a nejlepší tým podle žebříčku FIFA Španělé, tak i outsideři jako San Marino, které dosud nevyhrálo ani jedno soutěžní utkání.

Fotbalobá reprezentace na tréninku. (Zprava Rezek a Kadlec) foto: ČTK

Česká reprezentace se utká s Itálií, Dánskem, Bulharskem, Arménií a Maltou. Skupina B začne zápasy mezi aspiranty na první dvě místa v tabulce: zatímco Češi jedou do Dánska, Bulharsko doma přivítá hlavního favorita Itálii.

Předminulí mistři světa a finalisté letošního mistrovství Evropy Italové chtějí vstoupit do kvalifikace výhrou, ovšem jejich bilance na bulharské půdě tomu nenasvědčuje. Ze čtyř utkání v Sofii získali jen dva body, a to včetně bezbrankové v kvalifikaci na MS 2010.

"Víme, že nás čeká nepříjemné utkání na stadionu, kde se nám nedaří. Navíc máme problémy se sestavou. Přesto chceme od začátku navázat na mistrovství Evropy a vykročit úspěšně za postupovým cílem," řekl trenér Cesare Prandelli.

Jeho úlohu mu ztěžuje fakt, že postrádá oba klíčové útočníka z ME Antonia Cassana a Maria Balotelliho. Jediný zkušenější útočník Giampaolo Pazzini navíc bude zřejmě kvůli zranění k dispozici až na úterní duel s Maltou.

Prandelli, jenž nejspíš sáhne k systému 3-5-2, bude muset v útoku spoléhat na svěřence Zdeňka Zemana z AS Řím Mattia Destra a Pabla Osvalda, kteří jsou v reprezentaci nezkušení.

"Destro je i přes mladý věk připraven. Má dostatek kvality a nadšení pro to, aby vytvořil vysněnou dvojici s Balotellim, až bude zdravý. Náš záměr je dát prostor perspektivním hráčům, o kterých jsme přesvědčeni, že na základní sestavu mají. A to je právě třeba Destro nebo Osvaldo," řekl Prandelli. "Navíc je trénuje Zeman, který je mistrem ofenzivního fotbalu," složil poklonu českému trenérovi.

Také Bulharsko, které se nekvalifikovalo na velký turnaj od roku 2004, musí řešit problém v útoku. Nejlepší střelec v historii země Dimitar Berbatov se odmítl vrátit do národního týmu a druhý z hvězdných útočníků Valerij Božinov je z formy. Trenér Ljuboslav Penev ho ani nenominoval. V ofenzivě zřejmě vsadí na trojici Ivelin Popov, Emil Gargorov a Stanislav Manolev, přičemž ani jeden z nich není útočník. Manolev dokonce hraje v PSV Eindhoven pravého obránce.

Ve skupině I se střetne Francie se Španělskem

Další souboj skupiny B obstará duel hlavního outsidera Malty s Arménií, která chce v kvalifikaci potvrdit velký posun výkonnosti. Už v kvalifikaci o letošní Euro bojovala s Irskem do poslední chvíle o druhé místo ve skupině za Ruskem.

Velkou pozornost bude poutat skupina I, která svedla dohromady mistry světa z roku 1998 Francouze a obhájce titulu Španěly. Málokdo pochybuje o tom, že v konkurenci Běloruska, Gruzie a Finska si tyto celky rozdělí první dvě místa. Hrát se tak bude hlavně o to, kdo získá přímý postup a kdo půjde do baráže.

Zřejmě nejvyrovnanější by měla být skupina A, kde se dávají největší šance Belgii, které vyrostla silná generace. To potvrzuje už jen to, že tři její hráči (Hazard, Witsel a Dembélé) byli mezi dvaceti nejdražšími hráči letního přestupového trhu. Celkem je v nominaci 14 hráčů z anglické Premier League.

"Máme skvělou generaci, ale musíme to ukázat i na hřišti. S tímhle kádrem musíme něco dokázat. Dalo by se říct, že je to teď nebo nikdy," prohlásil záložník Chelsea Eden Hazard.

Evropská část kvalifikace poběží až do října 2013, kdy si vítězové devíti skupin zajistí přímý postup. Osm nejlepších týmů na druhých místech pak v listopadu svede boj o zbylá čtyři postupová místa.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!