Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ignorují zákaz. V Íránu fandí fotbalu ženy i muži společně

Sport

  15:39
TEHERÁN - Fandit společně na veřejnosti při sportovním zápase mohou muži a ženy v konzervativním Íránu jen výjimečně. Navzdory zákazu ale povzbuzovali domácí tým při sobotním fotbalovém utkání společně jak muži, tak ženy. Před mistrovstvím světa ve fotbale úřady restauracím zakázaly zápasy vysílat, zřejmě proto, aby společnému fandění zabránily.

Íránské ženy fandí společně s muži pravděpodobně poprvé po 35 letech. foto: CNN.com

Uvedla to v pondělí stanice CNN. Několik restaurací zákaz ignorovalo.

V jedné z teheránských kaváren mladá žena v závoji pevně tiskla ruku svého snoubence, když se odpočítávaly poslední sekundy fotbalového duelu Íránu s Argentinou. Další žena sedící mezi dvěma muži si nervozitou v posledních chvílích zápasu okusovala nehty.

Fanoušci Íránu.

Návštěvnice restaurace íránský tým hlasitě povzbuzovaly před velkou televizní obrazovkou. "Je mnohem lepší mít kolem sebe při sledování zápasu spoustu lidí, člověka to úplně vyburcuje," řekla jedna z žen. Takto společně zřejmě muži a ženy fandili po 35 letech.

Ženám bylo po íránské islámské revoluci v roce 1979 zakázáno navštěvovat většinu sportovních zápasů, protože smíšené davy mužů a žen jsou považovány za neslučitelné s islámem. Íránským ženám bylo za vlády reformního prezidenta Mohammada Chatámího dovoleno navštěvovat volejbalové zápasy, ale v roce 2005 jim to po svém uvedení do úřadu tehdejší prezident Mahmúd Ahmadínežád opět zakázal.

Argentinec Lionell Messi v souboji s íránskou defenzivou.

Konzervativní sociální normy se často střetávají s názory mladé, vzpurné populace, která se chce bavit. Íránské ženy požadují rovnoprávnost. V červnu se skupinka Íránek vydávala za brazilské fanynky, aby se dostala na mužský volejbalový zápas. Řada dalších před místem utkání protestovala. Teherán však na nadcházejících volejbalových zápasech Světové ligy zakázal dokonce i účast novinářek.

V červnu státní média informovala o tom, že viceprezidentka Šahíndocht Múlávardíová "přezkoumá" zákaz účasti žen na volejbalových utkáních. To někteří vnímají jako znamení, že umírněný prezident Hasan Rúhání si je vědom přání íránských žen na rovnoprávnost při sledování sportovních událostí.

Autoři: ,