Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jarolímova nominaci na Ligu národů bez překvapení. Jeden nováček a dva návraty

Sport

  13:05
PRAHA - Záložník Ondřej Petrák je jediným nováčkem v nominaci trenéra českých fotbalistů Karla Jarolíma na úvodní zápas nové soutěže Ligy národů s Ukrajinou a následný přípravný duel v Rusku. Téměř po roční odmlce se do národního mužstva vracejí další středopolař Bořek Dočkal s obráncem Jakubem Brabcem a ještě déle nehrál za reprezentaci Radim Řezník. Jarolím zatím povolal 22 hráčů, kvůli zranění ale asi vypadne záložník Antonín Barák. Kouč ještě doplní tým o dvě jména.

Česko vs. Arménie (Karel Jarolím) foto:  Michal Šula, MAFRA

Záložník Ondřej Petrák je jediným nováčkem v nominaci trenéra českých fotbalistů Karla Jarolíma na úvodní zápas nové soutěže Ligy národů s Ukrajinou a následný přípravný duel v Rusku. Téměř po roční odmlce se do národního mužstva vracejí další středopolař Bořek Dočkal s obráncem Jakubem Brabcem a ještě déle nehrál za reprezentaci Radim Řezník. Jarolím zatím povolal 22 hráčů, kvůli zranění ale asi vypadne záložník Antonín Barák. Kouč ještě doplní tým o dvě jména.

Proti Ukrajině nastoupí český celek 6. září v Uherském Hradišti. O čtyři dny později odehraje v Rostově na Donu přípravné utkání proti domácímu Rusku, které v létě hostilo světový šampionát.

Jarolím se při skládání nominace musel obejít bez zraněných opor záložníka Vladimíra Daridy a kapitána obránce Marka Suchého. Ze zdravotních důvodů jsou mimo hru i další stoper Jakub Jugas, záložník Jaromír Zmrhal či útočník Václav Kadlec.

Česko vs. Ázerbájdžán (vpravo reprezentační trenér Karel Jarolím).

Petrák se v 26 letech poprvé dostal do reprezentačního A-týmu díky dobrým výkonům v Norimberku. „Podílel se na postupu Norimberku do bundesligy a hraje ve velmi slušné formě. Byli jsme se na něj osobně podívat a zápas mu vyšel skvěle. Navíc je výbornou alternativou na více postů sestavy,“ řekl Jarolím na tiskové konferenci v Praze.

Nová soutěž UEFA Liga národů je rozdělena do čtyř lig a je dodatečnou kvalifikací na mistrovství Evropy 2020. Každá ze čtyř lig bude mít jedno účastnické místo, o které budou bojovat vždy čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace. Český celek figuruje v první skupině Ligy B a vedle Ukrajiny má za soupeře ještě bývalého federálního partnera Slovensko.

Autor: