130 let

Bývalý německý fotbalista Oliver Bierhoff vytáhl z koše lísteček „Czech republic“ a potutelně se usmál. | foto: Reuters

Přijedou mistři světa! Čeští fotbalisté se v kvalifikaci utkají s Německem

Vladimír Putin
  •   20:34aktualizováno  21:02
Atraktivní, ale zároveň přijatelný los. České fotbalisty čeká v boji o mistrovství světa 2018 obhájce trofeje Německo, průměrní soupeři a jeden trpaslík. Evropská část kvalifikace začne až za rok.

Bývalý německý útočník, vicemistr světa z roku 2002 a evropský šampion z roku 1996 Oliver Bierhoff zalovil ve skleněné kouli, ze které vytáhl červenýmíček: „Czech Republic.“

V tu chvíli bylo jasné, že Česko bude hrát v kvalifikační skupině C. Později do ní ještě přibyli úřadující mistři světa, takže její složení vypadá takto: Německo, Česko, Severní Irsko, Norsko, Ázerbájdžán a San Marino.

To je atraktivní, ale zároveň celkem přijatelný los. Německo sice bude jasným favoritem, ale Česko bude hlavním adeptem na druhé místo, které může zaručit dodatečnou baráž o postup na šampionát.

Moderátorka slavnostního losování Natalia Vodianova.
Prezident FIFA Sepp Blatter a ruský prezident Vladimir Putin před slavnostním...

„Je to samozřejmě na první pohled jasné. Hlavním favoritem je Německo a našimi největšími soupeři o druhé místo jsou Norsko a Severní Irsko. Ale dopředu se nedá říct, že to tak určitě bude. Ale jistě máme na to hrát o druhé místo,“ uvedl reprezentační trenér Pavel Vrba pro oficiální web české asociacefotbal.cz.

Ceremoniál proběhl v přepychovém Konstantinovském paláci u Petrohradu. Rusko bude světový šampionát v roce 2018 hostit, byť jeho volbu provázela neprokázaná nařčení z korupce, a účast na šampionátu má jistou.

V úvodu téměř dvouhodinového slavnostního aktu vystoupil i ruský prezident Vladimir Putin: „Rusko má velkou fotbalovou historii.“

Česko zastupovali reprezentační trenér Pavel Vrba, manažer národního týmu Dušan Fitzel a technický vedoucí Jaroslav Dudl.

S Ázerbajdžánem má Česko negativní bilanci

Německo je úřadující mistr světa, jasný favorit. Čeští fotbalisté však na poslední vzájemný zápas mají dobré vzpomínky. V kvalifikaci mistrovství Evropy 2008 ho v Mnichově po gólech Libora Sionka, Marka Matějovského a Jaroslava Plašila porazili 3:0, a i díky tomu na Euro postoupili přímo.

Severní Irsko zatím hraje solidně v aktuální kvalifikaci mistrovství Evropy. Českým soupeřem bylo už v boji o světový šampionát 2010, ve kterém oba zápasy skončily bezbrankovými remízami.

Norsko je nevyzpytatelný soupeř, který však Česko porazil jen jedinkrát v historii. Loňský přípravný zápas skončil na stadionu v Edenu remízou 2:2.

Ázerbájdžán sice bude outsiderem, ale Česko s ním má zápornou bilanci. Hrálo s ním totiž pouze na přípravném turnaji v Spojených arabských emirátech v roce 2009, kam Michal Bílek povolal jen ligový výběr. Tehdejší zápas skončil porážkou 0:2.

San Marino je trpaslíkem, fotbalovým otloukánkem. Proti Česku hrálo čtyřikrát a všechny zápasy prohrálo (celkové skóre 0:20).

Vítězové postupují přímo, druzí jdou do baráže

Kvalifikace začne až na podzim 2016, přesně 4. září 2016. V Evropě totiž v následujících měsících vyvrcholí boj o postup na mistrovství Evropy, které se bude hrát příští rok v červnu ve Francii.

Tak zvanou „skupinou smrti“ je hned ta první. Bronzový medailista z loňského mistrovství světa Nizozemsko, tradičně silná Francie, ambiciózní Švédsko, nevyzpytatelné Bulharsko...

Hodně atraktivní los má Slovensko, které v kvalifikační skupině F vyzve Anglii, Skotsko či Slovinsko.

Na mistrovství přímo postoupí jen vítězové skupin. Nejlepších osm týmů na druhých místech bude hrát baráž. Evropu bude na šampionátu zastupovat třináct týmů a Rusko jako pořadatel.

Los kvalifikace mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku: Evropská část (52 týmů, 13 postupujících):

Skupina A: Nizozemsko, Francie, Švédsko, Bulharsko, Bělorusko, Lucembursko.

Skupina B: Portugalsko, Švýcarsko, Maďarsko, Faerské ostrovy, Lotyšsko, Andorra.

Skupina C: Německo, ČR, Severní Irsko, Norsko, Ázerbájdžán, San Marino.

Skupina D: Wales, Rakousko, Srbsko, Irsko, Moldavsko, Gruzie.

Skupina E: Rumunsko, Dánsko, Polsko, Černá Hora, Arménie, Kazachstán.

Skupina F: Anglie, Slovensko, Skotsko, Slovinsko, Litva, Malta.

Skupina G: Španělsko, Itálie, Albánie, Izrael, Makedonie, Lichtenštejnsko.

Skupina H: Belgie, Bosna a Hercegovina, Řecko, Estonsko, Kypr.

Skupina I: Chorvatsko, Island, Ukrajina, Turecko, Finsko.

Vítězové skupin postoupí přímo na MS, 8 nejlepších týmů na druhých místech si zahraje evropskou baráž o světový šampionát.

Autor: Petr Šedivý