Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Leverkusen musí na Barceloně vyhrát o 2 góly

Sport

  17:17
PRAHA - Fotbalisté Leverkusenu i s reprezentačním obráncem Michalem Kadlecem stojí před takřka nemožným úkolem - ve středeční odvetě osmifinále Ligy mistrů v Barceloně musejí k postupu vyhrát minimálně o dvě branky a smazat domácí porážku 1:3.

Michal Kadlec. foto: Reuters

Katalánský celek ztrácí ve španělské lize na rozjetý Real Madrid stále deset bodů. Přestože všichni v Barceloně tvrdí, že boj o čtvrtý titul v řadě ještě nevzdali, větší šanci na obhajobu mají v nejprestižnější evropské soutěži.

Oba soupeři zvládli sobotní ligové generálky. Barcelona i bez distancovaného Lionela Messiho a vyloučeného Gerarda Piquého porazila 3:1 Gijón. Vítězný celek však přišel o Alexise Sáncheze, který si s natrženým svalem nezahraje až dva týdny. Právě chilský útočník dal v prvním utkání v Německu dvě branky.

Leverkusen si dodal sebevědomí triumfem 2:0 nad Bayernem Mnichov a barcelonský trenér Pep Guardiola varoval před podceněním pátého celku bundesligy. "Někdo může považovat zápas za hotovou věc, my však máme před sebou ještě hodně práce," uvedl jednačtyřicetiletý kouč.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Připomněl velkou přednost hostů ve fyzických parametrech. "Musíme se dobře připravit na tým, jenž může díky své výšce zahrozit z jakéhokoli rohového kopu a otevřít tak celou sérii," dodal Guardiola. Vedle Sáncheze mu budou chybět rekonvalescenti Éric Abidal, Thiago a Ibrahim Afellay i dlouhodobě zraněný David Villa.

Barcelona už v Lize mistrů neprohrála třináct domácích utkání, z nichž jedenáctkrát vyhrála. Naposledy "vyloupil" stadion Camp Nou v říjnu 2009 Rubin Kazaň. Naopak Bayer v LM na soupeřově půdě nevyhrál už deset let. Od vítězství nad Maccabi Haifa z října 2002 třikrát remizoval a devětkrát prohrál.

Trenér Leverkusenu Robin Dutt si myslí, že v odvetě je všechno možné, přestože kvalita domácích je obrovská. "Na jejich hře se slabiny hledají jen velmi obtížně. Způsob, jakým si přihrávají, je jedinečný," vyzdvihl soupeře sedmačtyřicetiletý kouč.

Ani nejlepší mužstvo světa však podle něj není neporazitelné. "I oni jednou za čas remizují a prohrají, když je dostanete pod tlak. Sice je to velmi obtížné, ale několika týmům v lize se to už povedlo," doplnil Dutt.

APOEL hostí Lyon

V druhém středečním utkání jsou šance na postup vyrovnanější. Olympique Lyon si hřiště APOEL Nikósie přivezl pouze nejtěsnější náskok 1:0.

Sedminásobný francouzský mistr, hrající osmifinále Ligy mistrů podeváté v řadě, v domácí Ligue 1 nezvítězil v posledních pěti zápasech a ze sedmého místa ztrácí na vedoucí Paris St. Germain už patnáct bodů. Svěřenci trenéra Rémiho Gardeho však rádi vzpomínají na poslední venkovní zápas ve skupině, v němž rozstříleli Dinamo Záhřeb 7:1 a dosáhli svého nejvyššího evropského vítězství na soupeřově hřišti.

APOEL, který postoupil do vyřazovací části "milionářské" soutěže jako první kyperský celek v historii, je však doma nebezpečný. Na svém GSP Stadionu prohrál jen jednou z posledních deseti utkání v evropských pohárech.

"Pro všechny z nás to bude nejdůležitější den v životě. Musíme dát gól, musíme vyhrát. Uděláme vše pro to, abychom mohli pokračovat v téhle fantastické soutěži," prohlásil hráč kyperského týmu Gustavo Manduca.

Autoři: ,