Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V plzeňském dresu je nejcennější Petr Jiráček

Sport

  12:05
PRAHA - V Lize mistrů se dnes budou fotbalisté Plzně snažit, aby mohli zůstat na evropské scéně i na jaře. Takovou jistotu jim dá jedině třetí místo v základní skupině. Ale to není zdaleka jediný motiv utkání proti BATE Borisov. V Bělorusku se řada hostujících hráčů ocitne pod bedlivým dohledem skautů z celé Evropy.

Petr Jiráček. foto: ČTK

Bude se na koho dívat. Žádný jiný český klub dnes nenabízí tolik zajímavých tváří. Není třeba pochybovat, kdo je před lednovým přestupovým obdobím nejcennější možnou posilou v sestavě Viktorie. Petr Jiráček si mimořádnou pozornost zaslouží. "Zájem projevují kluby z Německa, Anglie, Holandska, Ruska a Itálie," říká Jiráčkův manažer Dalibor Lacina.

Zatím nikdo však nepřispěchal s konkrétní nabídkou, ačkoliv pětadvacetiletý záložník dokázal upoutat zájem nejen v klubu, ale také suverénními výkony v reprezentaci. "Má nejvyšší čas, aby odešel do zahraničí," tvrdí Lacina.

Vyjednávání nebude jednoduché. Plzeňské představy o Jiráčkově ceně se pohybují nad sto miliony korun. Podle odhadu několika hráčských agentů je ale stropem suma 75 milionů. Zbytek by mohla Plzeň získat až v případě, pokud by se Jiráček v novém angažmá uchytil. To potvrzuje také Lacina. "Je možné, že by klub po odehrání určitého počtu zápasů poskytl dodatečné platby."

Výkony v české lize nehrají roli

Na začátku roku dokázala Sparta v podobných relacích uzavřít obchody týkající se Juraje Kucky a Bonyho Wilfrieda. Kuckovu hodnotu pro Janov navýšila vydařená účast na loňském mistrovství světa a za Wilfrieda byl ochotný platit Arnhem po vstupu bohatého majitele. Kdo zaklepe na dveře u Plzně? Právě Liga mistrů nabízí ideální příležitost, jak přesvědčit potenciální zájemce, že se vyplatí investovat značnou částku.

"Vypovídající hodnota výkonů v české lize je pro ně téměř nulová. Tady si nepotvrdí kvalitu. Chtějí co nejtechničtější hráče, co umí v rychlosti vyhodnocovat herní situace a snesou tvrdou hru. To jsou tři základní parametry, které se v Lize mistrů dají prověřit nejlépe," nabízí srovnání Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest. Kolář zastupuje další dva reprezentanty z Plzně. Ani pro Milana Petrželu a Daniela Koláře zatím není pravděpodobný odchod v zimní přestávce na novou adresu v některé z renomovaných soutěží. "Během zimy mají velmi krátkou přestávku nebo jedou úplně bez přerušení. Rozpočty navíc mají nastavené tak, že utrácet za posily budou především v letním transferovém okně."

Mnohem živěji je kolem Václava Pilaře. Pro nejmladšího z plzeňských reprezentantů už přichystali návrh smlouvy ve Wolfsburgu. "Kdyby se dohodly kluby, mohl by odejít v zimě," je přesvědčený Pilářův agent Jiří Stejskal. Dají se čekat komplikace. Kromě nedávného německého mistra a Plzně ještě musí kývnout Hradec Králové, který velký talent vyslal na západ Čech před sezonou na roční hostování. Navrhované odstupné 25 milionů korun označil minulý týden majitel Plzně Tomáš Paclík za "směšnou částku".

Autor: