Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Realu ho nemají rádi. Chybí mi Anglie, posteskl si Mourinho

Sport

  13:08
MADRID/PRAHA - Jeho Realu Madrid se v této sezoně moc nedaří. Fanoušci nemají trenéra José Mourinha zrovna v lásce a Portugalec navíc nevychází ani s brankářskou hvězdou a kapitánem týmu Ikerem Casillasem. Možná proto se kouč znovu zasnil a připomněl, jak moc mu chybí anglický fotbal. "Jednoho dne se tam vrátím," říká. Možná ta chvíle přijde už letos v létě.

Portugalský trenér fotbalistů Realu Madrid José Mourinho foto: Reuters

O Mourinhově návratu na ostrovy média horlivě spekulovala už před rokem, ale tehdy se takový krok zdál být nepochopitelný - Real pod vedením portugalského kouče v pohodě vedl španělskou ligu a z Ligy mistrů postoupil bez ztráty bodu. Tentokrát je však situace výrazně odlišná. Sezona, v níž madridský celek obhajuje ligový titul, je pro něj utrpením. Na Barcelonu ztrácí ostudných osmnáct bodů a o sedm bodů zaostává i za Atlétikem Madrid.

K tomu všemu Mourinha vyčerpává prostředí v Realu Madrid, které je velmi specifické. Musí čelit mnoha tlakům - od vedení klubu, svých hráčů, novinářů i fanoušků. Šedesát procent příznivců Realu si myslí, že Mourinho poškozuje image klubu. Například před Vánocemi je trenér rozčílil tím, že brankáře Ikera Casillase zařadil mezi náhradníky. Proto se Mourinhovi stýská po Anglii.

Svou lásku k tamnímu fotbalu vyznal zanedlouho padesátiletý kouč ve videu, v němž gratuloval anglické Fotbalové asociaci k 150. výročí založení: "Mé vzpomínky na anglický fotbal nemohou být krásnější, byla to moje první zkušenost po odchodu z Portugalska," vzpomínal Mourinho na příchod do Chelsea v roce 2004. Během tří let s ní vyhrál dva ligové tituly a další trofeje.

Nejžhavějším kandidátem by měla být znovu Chelsea

"Nemohl jsem si vybrat lepší zemi, kam jít. V Anglii cítíte tu pravou fotbalovou vášeň. Necítíte tam to, co v každé jiné zemi, tedy vášeň pro klub. V Anglii to není jen o klubech, ale o vášni pro celou hru. Takže mám nádherné vzpomínky, zbožňoval jsem to tam od prvního do posledního dne," vyprávěl.

"Nelituji konce v Chelsea, protože pak jsem měl to štěstí, že jsem si mohl užít Itálii. Tam i ve Španělsku jsem zažil také nějaký ten úspěch. Ale vím, že jednoho dne se vrátím, protože anglický fotbal pro mě znamená hodně," zakončil Mourinho svůj proslov prohlášením, jež zaujalo pozornost anglických klubů.

V Realu Madrid má sice smlouvu do roku 2016, ale to by jeho dřívějšímu odchodu nezabránilo. A kam by zamířil? Legendární Alex Ferguson se o Mourinhovi zmínil jako o svém možném nástupci v Manchesteru United, jenže v nejbližších letech se do důchodu nechystá. Manchester City má zájem takřka o všechno, takže nejspíš i o Mourinha. Ale nejžhavějším kandidátem se zdá být Chelsea, která počítá s Rafaelem Benítezem jen do konce sezony.

Majitel klubu Roman Abramovič sice toužil přivést bývalého barcelonského kouče Pepa Guardiolu, ale ten o svém dalším působišti stále dumá.¨Po vyhazovu z Chelsea v roce 2007 neměl Mourinho s Abramovičem dobré vztahy, ale nyní je podle anglických médií mezi oběma muži zase vše dobré. Začne se tedy domlouvat velký návrat "pana Výjimečného"?

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...