Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Válka s médii? Slavia stopla akreditaci pro fotografa deníku Sport, list v tom vidí odvetu za Prymulu

Sport

  17:33
PRAHA - Deník Sport přišel o fotografickou akreditaci na nejbližší domácí zápasy fotbalové Slavie. Médium, spadající do skupiny CNC a.s., patří miliardáři Danielu Křetínskému, který je taktéž majitelem druhého slavného pražského „S“ – Sparty.

Elita V.I.P. lóži Slavie na zápase vršovického klubu s Leicesterem. foto: ČTK

Ve Slavii se objevila britská mutace koronaviru, uvedl Tvrdík. Nikoho z fotbalistů zatím nejmenoval

Pamatujete? Na prvním zápase 1. kola play-off Evropské ligy mezi Slavií a Leicesterem byli v rámci projektu „Cesta ze tmy“ (více budeme informovat v pondělí) vpuštěni do V.I.P. sekce klubu někteří významní a taktéž kontroverzní politici a podnikatelé.

Největší rozruch způsobil tehdejší poradce premiéra Andreje Babiše – Roman Prymula. Ten krátce před návštěvou zápasu prohlásil, že by lidé měli zůstat kvůli pandemii koronaviru doma, že by byl pro tvrdý lockdown (ten následně i přišel).

Ihned po duelu Prymula ve funkci skončil (nyní je poradce prezidenta Miloše Zemana). Celou kauzu spustil snímek oné V.I.P. tribuny (byli na ní například i úředník ministerstva zdravotnictví Jan Marounek, europoslanec Alexandr Vondra či vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář), který vyfotil zástupce deníku Sport, zkušený fotograf Pavel Mazáč.

Právě on nyní nedostal akreditaci na další domácí duely Slavie, což opět řádně rozbouřilo český mediální (a fanouškovský) svět.

„Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík bezprecedentně zasáhl do novinářské práce mediálního domu Czech News Center, konkrétně pak redakcí deníku Sport a portálu iSport.cz. Klub totiž bez udání relevantních důvodů zamítl vstup na stadion fotografovi, který při zápase Evropské ligy s Leicesterem pořídil snímek VIP sektoru včetně Romana Prymuly. Ten pak vzbudil velkou vlnu emocí. Tvrdík rozhodnutím neudělit akreditaci navíc porušil mediální protokol soutěže,“ zní v úvodu prohlášení zveřejněném šéfredaktora zmíněného deníku Lukáše Tomka.

Ze známých tváří tuzemské mediální scény se za něj postavil například Jaromír Bosák, chování milovaného klubu odsoudil také bývalý vůdce fanoušků Slavie Lukáš „Strašák“ Vala.

Prosím za prominutí že obtěžuji, jsem jen hloupý sporťák. Ale chtěl bych vědět, jestli, když je za foto VIP tribuny na Slavii vyloučen z přepravy jeho autor, jestli se totéž týká našeho kameramana, když nabídl při mači s Leicesterem tentýž záběr do vysílání? Aby nám nedošli lidi.

— Jaromír Bosák (@JaromirBosak) March 6, 2021

Omlouvat se za Leicester bylo zbytečný, některým lidem se, bohužel, nedá říct ne. Nevpustit fotografa, o jehož zaměstnavateli si můžu myslet cokoliv, je malost nehodná jména Slavia. Takhle se velký klub nechová...

— Lukáš Strašák Vala (@Lukas_Strasak) March 6, 2021

Slavia se vzápětí proti němu ohradila. Připomněla, že v současné pandemické době je počet vstupů pro fotografy na jednotlivá utkání omezen na šest, přičemž zájem médií je několikanásobně vyšší (dvě místa z této kapacita navíc zaujímají fotografové obou klubů).

„Ve smlouvě mezi LFA (řídí ligu) a SK Slavia Praha je závazek vůči LFA, že její partneři budou dodržovat vůči klubu poctivé obchodní vztahy a dobré mravy. Máme dlouhodobé výhrady k jeho dodržování a hluboké pochybnosti o výhodnosti tohoto partnerství pro většinu českého fotbalu. Deník Sport a jeho majitelé by si sami měli odpovědět na otázku, proč ve fotbalové veřejnosti vyvolávají pochybnosti o svojí nestrannosti, objektivitě a vyváženosti a jestli jsou skutečně médiem nebo spíše vlivovým nástrojem,“ kontruje současný domácí fotbalový hegemon.

Připomíná tak onu skutečnost o vlastnické struktuře deníku Sport. Daniel Křetínský má spolu se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem ve firmě Czech Media Invest, která ovládá Czech News Center a.s. (CNC), přesně 90 procent akcií.

Od předloňského roku pak právě Křetínský oficiálně vlastní také většinu ve fotbalové Spartě.

Slavia, s jejímž názorem souzní naopak šéf hokejové redakce ČT Sport Robert Záruba, zároveň na domácí zápas s Baníkem povolila vstup píšícímu zástupci deníku Sportu, který má zároveň možnost také fotit z tribuny. Navíc je otázkou, zda se vůbec nedělní ligový duel s Baníkem Ostrava odehraje, jelikož v sešívaném dresu je podezření na výskyt britské mutace koronaviru. 

Bezpochyby zcela nepřípustné omezení.Důkaz pokrytectví. Nepamatuju se ale, že by se Deník Sport takto ohradil v podobnych případech v minulosti: zákaz snímání klubového patra v O2 aréně, záběrů rodiny Kellnerovych nebo Dana Křetinskeho při závodech dcery v parkúrovém skákání atd https://t.co/NuZqIUMP5F

— Robert Záruba (@robertzaruba) March 6, 2021

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!