Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Van Gaal dostal padáka, i když United vyhráli Anglický pohár. Nahradí jej Mourinho?

Sport

  12:30aktualizováno  22:00
MANCHESTER/PRAHA - O víkendu se ještě radoval s trofejí nad hlavou, teď už je bez práce. Louis van Gaal v pondělí jako trenér u fotbalistů Manchesteru United skončil. Kdo ho nahradí? V Anglii mají jasno: José Mourinho.

I když Manchester v sobotu vybojoval FA Cup, Van Gaal se vyhazovu nevyhnul. foto: Reuters

Fotbalová Barcelona získá díky novému kontraktu s Nike až čtyři miliardy ročně

O Van Gaalově konci se spekulovalo už delší dobu. Během sezony přežil několik krizových okamžiků, paradoxně tedy končí až poté, co vybojoval jedinou trofej za dva roky v Manchesteru: v sobotu United ve finále FA Cupu porazili Crystal Palace 2:1 po prodloužení.

Po zápase se sice nizozemský kouč radoval, ale z reakcí klubu už se dalo leccos vysledovat.

Během pondělka se například objevilo na oficiálním twitterovém účtu Manchesteru United několik hromadných fotek z oslav, ani na jedné ale Van Gaal nebyl. Náhoda? Kdepak.

Potvrdí Mourinha?

Jeho osud už byl v té době zpečetěný. Fotografové sice ještě ráno zachytili, jak Van Gaalův stříbrný Mercedes projíždí branou tréninkového centra, ale to byly jeho poslední minuty v roli trenéra United.

VIDEO: Fanoušci nakopali hráče soupeře, kteří slavili postup na jejich hřišti

Klub během dopoledne ukončil spolupráci s ním i s jeho asistenty Fransem Hoekem, Albertem Stuivenbergem and Maxem Reckersem.

V úterý by mělo zaznít jméno Van Gaalova nástupce. Je téměř jisté, že jím bude José Mourinho. O portugalském trenérovi, který byl od podzimního konce v Chelsea bez angažmá, se v souvislosti s United mluví už několik měsíců.

Van Gaal na zádech před striptérkou.
Louis van Gaal ukázal pádem na trávník, jak fotbalisté Arsenalu simulují....

Van Gaal přišel do United v létě 2014, krátce poté, co dovedl Nizozemsko ke třetímu místu na světovém šampionátu v Brazílii. V první sezoně tým skončil čtvrtý, letos až pátý, takže nebude hrát Ligu mistrů.

Navíc v tomto ročníku nastřílel jen 49 branek, nejméně od sezony 1989/90. Ani zisk FA Cupu, první trofeje po odchodu Alexe Fergusona, už nemohl zkušeného trenéra zachránit.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...