Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Víte, co jsem provedl? ptal se Van Gaal. Změna přinesla rychlý obrat

Sport

  9:00
Před osmifinále proti Mexiku kouč nizozemských fotbalistů Louis van Gaal vyzýval, aby sudí přerušovali hru a v horkém počasí hráčům umožnili se napít. Poslední pauzu k občerstvení trenér využil k udílení taktických pokynů, díky nimž Nizozemci zápas otočili na konečných 2:1.

Nizozemský kouč Louis van Gaal využil pauzu na občerstvení patnáct minut před koncem osmifinále proti Mexiku a změnil taktiku. foto: Reuters

"Ano, je to tak. Nejdřív jsme změnili rozestavení a vytvořili si několik příležitostí," prohlásil Van Gaal po vítězství 2:1. To bylo po první přestávce.

A pak jsme mohli přejít na plán B," poznamenal Van Gaal. "Je to chytrý způsob, jak těchto přestávek využít."

O nich rozhoduje lékař Mezinárodní fotbalové federace FIFA, čili český rodák Jiří Dvořák. Teplota na stadionu musí být vyšší než 30 stupňů, pak záleží ještě na dohodě sudích a týmů. V neděli ve Fortaleze, kde se hrálo od 13.00 místního času, přes třicet stupňů bylo.

Nizozemci začali s rozestavením se třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky. Když inkasovali, změnili to na jejich klasické 4-3-3. Robben hrál na pravém křídle, Van Persie ve středu útoku a Depay vlevo. Sice to přineslo zlepšení, ale ne gól.

Patnáct minut před koncem Van Gaal stáhl ze hry kapitána Van Persie, do útoku poslal Huntelaara a sudí nařídil občerstvovací pauzu. "Naše hra nefungovala tak, jsem si si myslel. Tak jsem čekal na tu přestávku, abych to mohl změnit. Van Persieho jsem stáhl z taktických důvodů," přiznal Van Gaal.

"Všiml jste si, co jsem udělal?" ptal se s úsměvem kouč jednoho z reportérů na tiskovce.

"Ano, Kuijt šel z obrany do útoku, aby pomohl Huntelaarovi. A do vápna soupeře směřovaly dlouhé nákopy," reagoval novinář.

"Naši hráči věřili až do konce, že se skóre něco udělají. Nepřála nám obrovská vlhkost, ale vypadali v závěru fyzicky líp než Mexičané," poznamenal Van Gaal.

"Musím hráče hodně pochválit, jak se zvedli. Je tam velký týmový duch a to nás dovedlo k vítězství."

Van Gaal je známý tím, že během zápasu mění taktiku či rozestavení a rád o tom mluví. Během druhého utkání ve skupině hráli Nizozemci s Austrálií po půli 1:1 a o přestávce přešli z rozestavení 5-3-2 na 4-3-3. Nakonec vyhráli 3:2. 

"Cítil jsem, že Australané v prvním poločase dominují, proto jsem si říkal, že nejlepší je změnit to právě o přestávce. Tak jsem zariskoval a během pauzy jsem týmu vysvětlil, jak hrát v rozestavení 4-3-3. To je pro Nizozemce přirozené, každý kluk u nás v tom systému vyrostl a kdykoliv na něj můžeme přepnout,“ řekl Van Gaal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!