130 let
Tim Krul dosáhl na pokus Umaňi a poslal tak Nizozemsko do semifinále.

Tim Krul dosáhl na pokus Umaňi a poslal tak Nizozemsko do semifinále. | foto: AP Photo

Van Gaalovi historický tah vyšel. Krul čaroval a spasil Nizozemce

Sport
  •   14:39
Nizozemský kouč Louis van Gaal opět dokázal, že umí hodně překvapit. Tah, který vymyslel ve čtvrtfinále s Kostarikou, nemá v historii mistrovství světa obdoby. Tedy toho fotbalového - před penaltovým rozstřelem vystřídal brankáře.

"To opravdu není normální. Celý zápas sedíte na lavičce a pak jdete na plac a vychytáte penalty. Nevím, co k tomu říct," pravil Tim Krul, jenž odehrál jen 44 sekund prodloužení a míče se dotkl až při pokutových kopech.

Chytil druhý a pátý pokus Kostaričanů a stal se hrdinou! Oslavoval ho i Jasper Cillesen, jenž hájil nizozemskou bránu doposud ve všech utkáních a minutách šampionátu.

Náhradní brankář Nizozemců Tim Krul chytá rozhodující penaltu a posílá svůj tým...

Krul přitom není znám jako penaltový expert - v dresu Newcastlu zneškodnil jen dvě z dvaceti. Proč do něj tedy Van Gaal vložil důvěru? Zřejmě proto, aby rozhodil soupeře.

Jednak nečekaným střídáním, ale také Krulovým chováním. Šestadvacetiletý gólman pořvával na kostarické hráče, před každou penaltou jim promlouval do duše a rozhodčí s tím nic nedělal.

"Není pochyb o tom, že v semifinále proti Argentině bude chytat opět Cillesen. Na penalty byl však v tuto chvíli lepší volbou Krul. Řekli jsme mu, že bychom ho tam mohli poslat. Cillesen nic nevěděl, nechtěli jsme ho rozptylovat," vyprávěl Van Gaal.

Nizozemci skáčou na svého hrdinu.

"To si tak sedíte mezi náhradníky a přemýšlíte o tom, že by zápas mohl dospět do prodloužení a k penaltám a že bude na vás, abyste dostal tým do semifinále. Je to neskutečné, splněný sen," jásal Krul.

Kapitán Robin van Persie byl z netradičního žolíka nadšený: "Tim byl úžasný. Něco takového si zaslouží velké uznání. My jsme věděli, že je na penalty skvělý," tvrdí útočník Manchesteru United.

Tohoto klubu se po šampionátu ujme právě Van Gaal. V Anglii se mají na co těšit...

Autor: