Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

VAVRDA: Dobro vs. zlo, Slavia vs. Sparta. A Poborský, který je až nápadně podobný Babišovi

Karel Poborský. foto: ČTK

Názor
PRAHA - S ohledem na okolnosti ta zpráva v neděli tak úplně nevynikla, ale generální ředitel Sparty František Čupr pro klubový web oficiálně potvrdil, že Letenští v blížící se volbě na předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) podpoří Karla Poborského. Definitivně je tak dáno, že příští čtvrtek si to dva nejslavnější kluby u nás rozdají také na sportovně-politickém poli.
  17:06

Volební válka na svazu. Fousek a Slavia se bouří proti schůzce Poborského s delegáty v sídle FAČR

Hodně paradoxů má v sobě podpora Sparty směrem k Poborskému, české fotbalové legendě. Byla to právě Sparta, respektive její šéf Daniel Křetínský, který v září 2005 napsal tehdejšímu kapitánovi týmu, že druhý den už nemusí chodit na trénink A-týmu, což de facto znamenalo jeho konec v klubu.

Momentálně je zároveň Sparta jediným oficiálním podporovatelem Poborského v jeho kandidatuře. Bývalý středopolař totiž seznam klubů, díky jejichž podpisům se může voleb zúčastnil, neoznámil. Na rozdíl od svého rivala Petra Fouska, za kterým pro změnu stojí Slavia.

A který je v očích veřejnosti i díky podpoře Vladimíra Šmicera, který minulý týden svoji kandidaturu dle očekávání stáhl (jako jediný z uchazečů o post předsedy se zapsal také mezi ty o post místopředsedy), tím „lepším“, dá se říct kladným hrdinou.

„V těchto volbách určitě nejde o souboj mezi dobrem a zlem, mezi černou a bílou. Jde o politickou bitvu, v níž se střetnou dva kandidáti, kteří jsou dlouhá léta spojeni s českým fotbalem. Přijde mně proto velmi podezřelé, jak je Karel Poborský některými napadán za působení v centrále FAČR. Tuto osobní historii mají přeci oba kandidáti a Karel Poborský v daleko menší míře než Petr Fousek,“ postavil se za „svého“ kandidáta Čupr.

Ten zároveň poukázal na skutečnost, že i Fousek v minulosti na svazu pracoval a že byl poradcem například trestně stíhaného bývalého předsedy Miroslava Pelty. A také stihl poznamenat, že Poborský předkládá daleko lepší argumenty a řešení současné situace ve fotbale.

Což je ostatně ten poslední paradox, ten největší, byť v konečném důsledku pochopitelný.

VIDEO: Bývalý reprezentant Šmicer stáhl kandidaturu na předsedu FAČR, podpořil Petra Fouska

Sparta totiž dlouhodobě také možná daleko lépe předkládá vize, argumenty, ukazuje všelijaká čísla, má naprosto špičkové zvládnuté sociální sítě a komunikaci skrze ně. Ovšem ta napřímo z klubu k fanouškům, či k médiím, to už je jiná. Až příliš všem dávají Letenští najevo, kdo jsou. Ano, hrdost je důležitá, nesmí ale převážit v aroganci, v pocit, že na vás druhý mluví z patra.

Takto ale historicky nejúspěšnější český klub působí.

Slavia? Možná navenek nevypadá vše tak strojově, nablýskaně, dokonale, ale stejně jako Fousek z ní máte pocit lidskosti, normálnosti a hlavně pracovitosti (a také vidíte hmatatelné výsledky této činnosti), díky čemuž ji ochotni sem tam něco i odpustit. Proto je pro mnoho fanoušků i novinářů tím „Dobrem“, o kterém Čupr mluví.

„Dobrem“, které nyní veřejnost chce více než kdy dříve. A které prostě musí zvítězit nad „Zlem“.

Poborský se totiž svým vyjadřováním, chlubením se statistikami (třeba, že fotbal má suverénně nejsilnější členskou základku), či slovy o penězích (musíme jednat z NSA a získat z nich co nejvíce pro náš sport, který je nejsilnější) až příliš podobá jistému muži, kterého jsme v posledních patnácti měsících vídali na televizních obrazovkách zdaleka nejčastěji.

Ps.: autor těchto řádků je hrdým celoživotním sparťanem.